Klub izvoznika
StoryEditor

Dobit Ericssona Nikole Tesle u 2022. godini 119,2 milijuna kuna

21. Veljača 2023.
Gordana Kovačević

Neto dobit Ericssona Nikole Tesle u 2022. godini iznosila je 119,17 milijuna kuna, što je 32,8 posto manje nego 2021. godine, pokazuje financijski izvještaj te kompanije objavljen u utorak.

Ukupni prihodi ENT-a u prošloj godini porasli su za 2,2 posto, na 2,29 milijardi kuna, a ukupni rashodi povećani su za 5,5 posto, na 2,16 milijardi kuna.

Prihodi od prodaje su iznosili 2,24 milijarde kuna, što je porast od 1,7 posto u odnosu na prethodnu godinu, kao rezultat porasta prodaje usluga za Ericsson te prodaje u segmentu Digitalno društvo na domaćem tržištu.

Na domaćem tržištu prihodi od prodaje su iznosili 970,7 milijuna kuna, što je 7,7 posto manje u odnosu na godinu ranije.

Na izvoznim tržištima prihodi od prodaje bez usluga za Ericsson smanjeni su za 2,3 posto, na 247,2 milijuna kuna.

Prihodi od usluga za Ericsson iznosili su 1,02 milijarde kuna što je rast od 13,9 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

- Ericsson Nikola Tesla Grupa je u 2022. godini stabilno poslovala usprkos izuzetno dinamičnom i turbulentnom poslovnom okruženju te ostvarila prihode od prodaje veće od 2,24 milijarde kuna, 1,7 posto više od rekordne 2021. godine. Udjel izvoza u ukupnim prihodima zadržao se na visokoj razini od 56,7 posto što potvrđuje vodeću poziciju kompanije na ljestvici hrvatskih izvoznika - komentirala je uz ostalo predsjednica ENT-a Gordana Kovačević.

Kovačević: 2023. neće biti jednostavna

Kovačević je na konferenciji za novinare kazala kako je 2022. bila zahtjevna godina te kako su unutar kompanije organizirali i nekoliko kriznih timova za analizu kontinuiteta poslovanja upravo zbog svih geopolitičkih sukoba koji su se događali.

- Na žalost oni se događaju i tijekom ove godine tako da i 2023. neće biti jednostavna, za nas. Ali s druge strane kompanija je i u 2022. pokazala robusnost, snagu i realizirala kvalitetne, stabilne poslovne rezultate - istaknula je.

Geopolitički sukobi se nastavljaju što će, kako je rekla, imati utjecaj na nastavak inflacije, povećanje cijena sirovina, proizvoda i rada.

Stoga će veliki fokus kompanije biti na operativnoj i troškovnoj učinkovitosti u svim segmentima, kazala je Kovačević te dodala kako će i dalje nastaviti investirati u proizvode, rješenja i usluge koje su im bitne ne samo za 2023. već i za naredne godine. 

- Čeka nas teška i zahtjevna 2023. godina - istaknula je.

U 2023. godini, kako je navela, očekuju daljnji nastavak trenda rasta potreba za ICT rješenjima što njihovoj kompaniji otvara nove prilike na tržištu.

Također nastavljaju provedbu svoje strategije, s naglaskom na ulaganje u istraživanje, razvoj i implementaciju suvremenih ICT rješenja, u razvoj znanja i vještina zaposlenika te vlastitu digitalnu transformaciju.

Zapošljavanjem i zadržavanjem talentiranih stručnjaka te investiranjem u ljude biti će u mogućnosti odgovoriti na potrebe tržišta i osigurati dugoročnu održivost poslovanja, rekla je Kovačević. 

- S obzirom da se poslovni izazovi koji su obilježili 2022. godinu, poput visoke inflacije, geopolitičkih sukoba i makroekonomske nestabilnosti, odražavaju i na poslovanje u ovoj godini, ostajemo snažno fokusirani na upravljanje rizicima, profitabilnost i novčani tok te na društveno odgovorno poslovanje - istaknula je.  

22. travanj 2024 08:45