Konferencijske vijesti
StoryEditor

Domitrović: Investicije u geotermalne izvore energije usporene zbog raznih procedura

10. Srpanj 2020.
ENERGETSKA BUDUĆNOST HRVATSKE 2020, Premijski model 3,2,1, investiraj, Dragutin Domitrovićfoto Dražen Lapić

Premijski model na temelju kojeg se stvara investicijski potencijal obnovljivih izvora energije bila je tema drugog okruglog stola na Liderovoj konferenciji o energetskoj budućnosti Hrvatske. Pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Domagoj Validžić rekao je da je ostvaren značajan napredak za potpore postrojenjima male snage, za što je odobren program na državnoj razini i nije potrebna ocjena Europske komisije. Validžić je istaknuo da se za nekoliko tjedana mogu očekivati natječaji. Ozren Fucak iz HROTE-a potvrdio je da bi natječaji mogli krenuti već u srpnju, a prvi zahtjevi za potporom mogli bi biti riješeni početkom jeseni.

No kad su u pitanju potpore za postrojenja velike snage, još uvijek kaskamo, iako su i tu napravljeni ozbiljni pomaci. Naime, taj je program trenutno kod nadležnog direktorata Europske komisije odakle dolazi dosta upita vezano za program, no Validžić je izrazio nadu da bi natječaji mogli krenuti krajem godine.

Dragutin Domitrović, direktor Calida Aqua, požalio se da su investiranja u geotermalne izvore energije usporena između ostalog i zbog raznih procedura koje se mora proći prije nego što investicija krene, za što investitori moraju potrošiti između 2,5 i sedam milijuna eura, što ih u startu odvlači od cijele priče. Ipak, ohrabruje da su početkom lipnja otvoreni tenderi za četiri istražna područja i nada se da će se kriteriji ublažiti kako bi i drugi investitori došli u Hrvatsku.

- Prilikom gradnje geotermalne elektrane 85 posto novca ostane domaćim kompanijama koje sudjeluju u investiciji, što je vrlo poticajno za nas. Osim toga, geotermalne su vode bogate raznim mineralima koji bi se dali eksploatirati – rekao je Domitrović.

Zoran Kordić, predsjednik Zelene energetske zadruge, rekao je da nisu postavljene ključne postavke - treba definirati energetske zajednice – kaže, jer bi se na taj način aktivirale lokalne sredine. Primarni naglasak nije na profitu, nego na društvenoj koristi. Dakle, ključno je definirati energetsku zajednicu i uvesti kriterij lokalnog benefita. To nam i dalje fali, a to smo propustili u ranijim projektima.

O svemu tome je govorio i Aljoša Pleić iz Acciona koji je ipak naglasio da je danas manje prepreka nego prije desetak godina i da je ostvaren značajan napredak. Ante Merčep, direktor Aureus solis, rekao je da nam je premijski sustav bio potreban, no upozorio je da je kod nas problem trošak kapitala koji je veći nego drugdje, te pitanje dozvola i priključenosti na mreže. Izrazio je bojazan da ćemo imati problem kao u Njemačkoj, tj. neće biti projekata zbog nedovoljno definirane regulative. Predložio je da se samim investitorima omogući da sudjeluju u kreiranju regulative jer dobro poznaju stvarne probleme koji se javljaju prilikom investicija.

20. travanj 2024 02:15