Konferencijske vijesti
StoryEditor

Ministar Ćorić o energetskoj budućnosti Hrvatske: Pripremamo dva velika natječaja

10. Srpanj 2020.
ENERGETSKA BUDUĆNOST HRVATSKE 2020, Tomislav Ćorićfoto Dražen Lapić

- Hrvatska će potaknuti istraživanja domaćih resursa i nakon dugo godina očekujem da će u sljedećih pet godina doći do rasta u istraživanja i eksploataciji nafte i plina – poručio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić na početku devete Liderove konferencije 'Energetska budućnost Hrvatske: kako se uključiti u energetski razvoj Hrvatske’.

Ministar je naglasio da je značajno izmijenjen zakonodavni okvir kako bi se stvorilo otvoreno okruženje za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika. Osim toga, puno je učinjeno kako bi Hrvatska u smislu dobave energenata zauzela važno mjesto na dobavnoj karti Europe jer se ove godine očekuje aktiviranje LNG terminala na Krku.

Međutim, naša je budućnost u obnovljivim izvorima energije (OIE), o čemu je ministar Ćorić govorio u sklopu energetske strategije Hrvatske do 2030. i do 2050. godine.

- Hrvatska će u sljedećih deset, 20 i 30 godina težiti proizvodnji obnovljivih izvora energije. Nastojat ćemo povećati proizvodnju energije od sunca, termalnih resursa, bioplina, vjetra te nešto hidroizvora. Promijenit će se i model na kojim će se to raditi, zakonodavni okvir omogućuje model tržišne premije koji je pravedniji jer će proizvođači konkurirati jedni drugima, a s druge strane država će im omogućiti sigurnost njihovih projekata – rekao je Ćorić.

Najavio je do kraja godine otvaranje natječaja kojim će se afirmirati proizvodnja energije malih snaga iz biomase, bioplina…, a slijedeće godine vlada će otvoriti natječaje za proizvodnju energije većih snaga, iz sunčane energije i energije vjetra. To je prilika i za energetski velike kompanije, a ministar je kazao i da Vlada podržava HEP u smjeru OIE.

- Ipak, nećemo zanemariti tranzicijska rješenja - plin, i u tom smislu izgradit ćemo LNG terminal na Krku. Vjerujem da će i Ina ići u tom smjeru, o čemu govori ulaganje u biorafineriju u Sisku, a sve je to u skladu s EU planom – rekao je ministar Ćorić.

Naime, Hrvatska neće potrošiti puno novca okrećući se obnovljivim izvorima energije, jer će nam financijska perspektiva EU 2021.-2027. to omogućiti. Međutim, napomenuo je, sektor prometa će se morati prilagoditi novom smjeru.

Konferencija koju je organizirao poslovni tjednik Lider održava se na Zagrebačkom velesajmu, a u pozdravnom govoru glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović rekao je da je sad prilika, uz stabilnu vladu, da se provede energetska strategija i da energetika bude multiplikator investicijskih aktivnosti.

Na konferenciji će govoriti stručnjaci iz ovog sektora, a održat će se i dva okrugla stola na kojima će biti riječi o tome kakvu tranziciju trebamo za jeftiniju, čistu i dostupnu energiju te o investicijskom potencijalu obnovljivih izvora energije koji se bazira, kako je rekao ministar Ćorić, na novom premijskom modelu.

Pokrovitelj konferencije je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Siemens Energy je generalni sponzor, dok je zlatni sponzor HEP. Sponzori konferencije su GEN-I, Ina, OIE Hrvatska i PPD, a partner je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Za praćenje konferencije prijavilo se sto sudionika, uz sve zahtjeve epidemiologa te mjera i preporuka HZJZ i Stožera civilne zaštite. Za sve sudionike osigurane su maske te dezinfekcijska sredstva.

27. svibanj 2024 14:19