Konferencijske vijesti
StoryEditor

Nabava - trošenje vremena na dnevne stvari ne pridonosi stvaranju vrijednosti

22. Listopad 2020.
Nabava 2020

U nastavku Liderove konferencije o nabavi sudjelovala su dva govornika iz Slovenije; Zoran Cvijić, menadžer SAP Ariba za Jugoistočnu Europu, koji je govorio o moći networka, i psihijatar Željko Ćurić, direktor OK Consultinga, kojemu je tema bila konflikt menadžement u modernoj nabavi. Cvijić je istaknuo da se Ariba network razlikuje od svih ostalih konkurenata jer je najveća B2B platforma u svijetu koja povezuje kompanije s ekosustavom, odnosno poslovnim partnerima, te ima oko 700 milijardi dolara prihoda godišnje.

Ćurić je govorio o važnosti prevencije konflikta u nabavi i općenito u poslovanju, te naglasio da pripadnici različitih generacija različito definiraju konfliktnu situaciju što se odražava i na posao.

- Stav i mišljenje nemaju nikakve veze s riječi konflikt važna je želja ili u poslovnoj komunikaciji - namjera. U poslu nije važno razilazi li se netko u mišljenju, važne su želje jer želja ima intenciju da se jednom u budućnosti realizira, a mišljenje nema. Konflikt u modernoj nabavi javlja se kad se dvije želje ili dva cilja međusobno isključuju. Ako obje strane nemaju namjeru popuštati, pregovori nemaju smisla. U situaciji ili - ili zaboravite na pregovore i kompromise - poručuje Ćurić koji je predstavio nekoliko strategija za izbjegavnje konflikta. Prema njegovu mišljenju, menadžment treba dobro poznavati zaposlenike da bi odredio tko je najbolji za što te odabrati osobu koja će konfliktnu situaciju dovesti do rješenja.

Richard Beaumont iz tvrtke Bromley Wood Associates, govorio je o tome kako nabavna djelatnost može izaći kao pobjednik iz krize. Naglasio je da se mnogo ljudi u sektoru nabave bavi dnevnim poslovima, a vrlo malo vremena posvećuju promišljanju strategije i donošenju vrijednosti što je imperativ u novom normalnom.

- Trošenje vremena na dnevne stvari ne pridonosi stvaranju vrijednosti. Vrijednost cijelog procesa nabave treba graditi prije početka procesa - na nivou ideje. Vrijednost smanjuje troškove, rizik i diversifikaciju dobavljača. Bit ćemo prisiljeni orijentirati se na vrijednost jer će tijekom idućih pet godina tehnologija kroz automatizaciju poslovnih procesa, strojno učenje i  umjetnu inteligenciju (AI) ukloniti dnevne zadatke kojima se danas bavi većina profesionalaca u nabavi – kazao je Beaumont. Istaknuo je da će nabava u budućnosti u većini slučajeva biti odrađena tehnologijom, što znači da će zaposlenici morati biti stručni kako bi donosili vrijednost tome procesu. U budućnosti će zaposlenici trebati razumjeti tehnologiju koja će odrađivati proceduralne zadatke te, osim o nabavi, imati i znanje u različitim sektorima. Beaumont je istaknuo tri načela nabave: prvo je strategija i usklađivanje, drugo je odgovornost i odnosi, a treće opreativna moderna organizacija.

 - Moramo naučiti prihvatiti promjene i graditi timove koji se lako mogu adaptirati na njih – kazao je Beaumont.

Konferenciju o nabavi zatvorila je Mirela Senica, predsjednica Hrvatske udruge nabavne djelatnosti (HUND), ističući da se nalazimo u izuzetno specifičnom vremenu koje nitko dosad nije iskusio i u kojemu je nabava prepoznata kao jedna od ključnih funkcija, te da se ide u pravcu da postane strateški dio organizacije u kojoj se nalazi.

 

24. travanj 2024 08:59