Ukratko
StoryEditor

SIKD i ROCKWOOL postigli dogovor o još boljim uvjetima i većim primanjima radnika u tvornici

05. Srpanj 2024.
Aleks Fonović, Smiljana Hrvatin, Esad Huskić, Marina Cvitić i Marica Kurtek

Predstavnici tvornice kamene vune i sindikata uspješno su završili pregovore, a svečanim potpisivanjem dodatka kolektivnog ugovora potvrdili su konstruktivnu suradnju. Osim većeg broja dana godišnjeg odmora, dogovorene su i druge pogodnosti koje će pozitivno utjecati na primanja i kvalitetu rada zaposlenika.

– Zadovoljan radnik je najbolji radnik i upravo zato ulažemo napore u osiguranje kvalitetnih uvjeta rada i razvijamo partnerski odnos međusobnog uvažavanja. Znamo da je financijski aspekt jedan od važnijih elemenata zadovoljstva radnika, zato puno ulažemo upravo u tom segmentu. Ponosni smo na vrlo nisku stopu odlazaka radnika koja iznosi samo 1.7% godišnje –  istaknuo je Aleks Fonović, direktor tvornice na svečanosti potpisivanja novog aneksa kolektivnog ugovora.

Činjenica da je gotovo 100 kolegica i kolega u tvrtki 15 i više godina govori u prilog tomu da su ljudi zadovoljni uvjetima u kojima rade.

Kontinuirano organiziramo interaktivne radionice s našim kolegicama i kolegama na kojima konstruktivno razgovaramo i pristupamo njihovim prijedlozima te podržavamo inicijative kao i prijedloge poboljšanja poslovnih procesa“, dodala je Smiljana Hrvatin koja vodi ljudske resurse u tvrtki. Dodaje kako je interna komunikacija jako važna pa su između ostalog uveli i aplikaciju preko koje su svi zaposlenici pravovremeno, na jednak, brz i efikasan način obavješteni o organizacijskim novostima.

Dogovorene pogodnosti su:

  • dodatni dan godišnjeg odmora: sada maksimalan broj dana godišnjeg odmora iznosi 30 dana,
  • povećanje naknade za rad nedjeljom i praznikom: sa sadašnjih 100% na 150%,
  • povećanje bonusa za uspješnost: sa sadašnjih 530 na 900 eura,
  • povećanje bonusa za prisutnost na radu: sa sadašnjih 510 na 600 eura godišnje,
  • povećanje bonusa za prijedloge zaštite na radu: sa sadašnjih 100 na 130 eura,
  • povećanje plaće po godinama staža: s 270 na 350 eura za svakih navršenih 5 godina staža,
  • povećane jubilarne nagrade i otpremnine za mirovinu,
  • povećanje iznosa za novorođeno dijete i u slučaju smrti.

Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije tim je povodom izjavila: – Drago nam je da zastupamo interese radnika u kolektivu kao što je ROCKWOOL gdje SIKD djeluje gotovo od samog početka rada tvornice. Razgovori u cilju dodatnih poboljšanja materijalnih prava radnika protekli su u pozitivnom tonu i uz međusobno uvažavanje a kolektivni ugovor društva kojeg kontinuirano poboljšavamo jedan je od najkvalitetnijih u okruženju. –  

Marica Kurtek iz SIKD-a je pohvalila Esada Huskića, sindikalnog povjerenika u tvornici.

– Bio je odlična poveznica između nas i poslodavca, prenosio je zahtjeve svojih kolegica i kolega te je imao iznimno bitnu ulogu u tom procesu. Rezultati pregovora su povećanje materijalnih pogodnosti, ali i drugih prava koja direktno utječu na kvalitetnije uvjete rada – dodala je Marica Kurtek.

Zajedno su dodali kako je socijalni dijalog kontinuirani proces i da će se obje strane truditi unaprjeđivati poslovno okruženje na zadovoljstvo svih te da nikako nije slučajno što je upravo tvornica u Pićnu dvije godine za redom proglašena najboljom tvornicom kamene vune u Grupi u svijetu.

Zaključili su da su poslovni uspjeh tvrtke i visoka razina zadovoljstva zaposlenih međusobno povezani te se nikako ne mogu odvajati.

image

Aleks Fonović, Smiljana Hrvatin, Esad Huskić, Marina Cvitić i Marica Kurtek

foto
15. srpanj 2024 15:34