Konferencijske vijesti
StoryEditor

Ovo je deset najmoćnijih žena hrvatskog biznisa u 2020.

03. Prosinac 2020.
Najmoćnije žene hrvatskog biznisa 2020.
Na jubilarnoj desetoj konferenciji Žene u biznisu održanoj u četvrtak, 3. prosinca Lider je već tradicionalno proglasio deset najmoćnijih žena hrvatskog biznisa u 2020. godini.

Deset najmoćnijih žena u hrvatskom biznisu određuje se pomoću upravljačke moći (ukupnih prihoda kompanija kojima upravljaju ili koje nadziru), ali i 'mekšeg' kriterija kao što je utjecaj najistaknutijih hrvatskih menadžerica na poslovanje kompanija i institucija u kojima rade te njihov utjecaj na ukupno gospodarstvo.

Najmoćnija žena na listi deset najmoćnijih je kao i prošle godine članica uprave Atlantic Grupe Lada Tedeschi Fiorio, a na popisu su i tri nova imena - Liana Keserić (Raiffeisenbank Austria), Daliborka Kranjčić (KTC) i Jasminka Horvat Martinović (Wiener osiguranje VIG). Pogledajte ovogodišnju rang-listu!

Deset najmoćnijih žena hrvatskog biznisa 2020.

1. Lada Tedeschi Fiorio, Atlantic Grupa

Članica Uprave i potpredsjednica za strategiju, poslovni rast i razvoj Atlantic Grupe drugu godinu zaredom predvodi Liderovu listu najmoćnijih žena hrvatskog biznisa. Suvlasnica Atlantica na prvo mjesto rang-liste plasirala se upravljajući sa 740 milijuna eura.

2. Ana Stojić Deban, Zagrebački holding

Prošle godine predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga bila je treća najmoćnija žena hrvatskog biznisa. Ove se godine s devet milijuna eura većom upravljačkom moći, koja sada iznosi 291 milijun eura, pomakla za još jednu poziciju bliže vrhu liste.

3. Tamara Perko, HBOR

Čelnica HBOR-a upravljala je tijekom korona-krize reprogramiranjem kredita, moratorijima i portfeljem kredita za likvidnost, a ovih je dana izabrana za članicu Upravnog vijeća Europske udruge javnih banaka (EAPB) na drugi mandat. Upravlja s 94 milijuna eura.

4. Liana Keserić, Raiffeisenbank Austria

Prvi puta na listi se našla i predsjednica Uprave Raiffeisenbank Austria, koja upravlja s 277 milijuna eura. Prije ovogodišnjeg imenovanja bila je članica Uprave nadležna za operativno poslovanje, IT i organizaciju i upravljanje procesima i projektima.

5. Ivana Bratanić, Euroherc osiguranje

Četvrtu godinu na listi najmoćnijih žena u hrvatskom biznisu nalazi se predsjednica Uprave Euroherc osiguranja, čija je upravljačka moć u odnosu na prošlu godinu porasla za 25 milijuna eura i sada iznosi 182 milijuna eura.

6. Anita Letica, Philip Morris Zagreb

U godinu dana predsjednici Uprave Philip Morris Zagreb za 50 milijuna eura porasla je upravljačka moć, na 395 milijuna eura te se s prošlogodišnjeg sedmog mjesta popela na šesto mjesto najmoćnijih žena hrvatskog biznisa.

7. Nataša Rapaić, Hrvatski Telekom

Za jedno mjesto na rang listi napredovala je i članica Uprave te glavna operativna direktorica za privatne korisnike Hrvatskog Telekoma koji je tijekom pandemije koronavirusa odigrao značajnu ulogu. Njezina upravljačka moć je 875 milijuna eura.

8. Ruža Tomić Fontana, Coca-Cola HBC Adria

Glavna direktorica Coca-Cole HBC Adria, koja upravlja tržištima Hrvatske, Slovenije i BiH četvrtu je godinu zaredom među deset najmoćnijih žena i od prošle godine napredovala je za dva mjesta na listi. Trenutno upravlja sa 148 milijuna eura.

image
Ruža Tomić Fontana, glavna direktorica Coca-Cole HBC za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju
foto

9. Daliborka Kranjčić, KTC

Nakon 26 godina u KTC-u od kojih je 13 članica Upravnog odbora i glavna izvršna direktorica u tvrtki, ove je godine imenovana predsjednicom Uprave i prvi puta je proglašena jednom od najmoćnijih žena s upravljačkom moći od 218 milijuna eura.

10. Jasminka Horvat Martinović, Wiener osiguranje VIG

Nova je na listi i predsjednica Uprave Wiener osiguranja VIG koja je 2018. imenovana na tu poziciju nakon što je pet godina bila članica Uprave odgovorna za neživotna osiguranja, brokerske kanale, korporativna osiguranja i reosiguranje. Upravlja sa 134 milijuna eura.

Na konferenciji Žene u biznisu Lider je u suradnji s tvrtkom Bisnode 16. godinu zaredom objavio i listu 300 najmoćnijih žena hrvatskog biznisa rangiranih prema upravljačkoj moći, odnosno prošlogodišnjim ukupnim prihodima kompanija kojima upravljaju ili ih nadziru žene.

Upravljačka moć 300 najmoćnijih ove godine iznosi 33.8 milijardi eura, što je blagi pad u odnosu na prošlu godinu kada je iznosila 36 milijardi eura. Međutim, upravljačka moć 50 najmoćnijih predsjednica uprava porasla je s 3.6 milijardi na 5.1 milijardu eura.

DESET NAJMOĆNIJIH ŽENA HRVATSKOG BIZNISA 2020.

  1. Lada Tedeschi Fiorio, članica Uprave Atlantic Grupe
  2. Ana Stojić Deban, predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga
  3. Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR
  4. Liana Keserić, predsjednica Uprave Raiffeisenbank Austria
  5. Ivana Bratanić, predsjednica Uprave Euroherc osiguranja 
  6. Anita Letica, predsjednica Uprave Philip Morris Zagreb
  7. Nataša Rapaić, članica Uprave Hrvatskog Telekoma
  8. Ruža Tomić Fontana, glavna direktorica Coca-Cole HBC Adria
  9. Daliborka Kranjčić, predsjednica Uprave KTC-a
  10. Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja VIG

Prestižnu listu 300 najmoćnijih žena hrvatskog biznisa potražite u aktualnom broju tiskanog i digitalnog Lidera.

10. prosinac 2023 08:18