Hrvatska
StoryEditor

Bisnode company imenik – sva najbolja poduzeća na jednom mjestu

09. Ožujak 2021.

Gospodarska kriza koju je pokrenula epidemija bolesti COVID-19 poljuljala je višegodišnju stabilnost i dodatno povećala već ionako prisutno nepovjerenje na tržištu i nedisciplinu plaćanja te poslovnim subjektima otežala poslovanje.

S kime je sigurno poslovati u tako promijenjenoj situaciji? Gdje potražiti nove dobavljače? Bisnode – A Dun & Bradstreet company je ažurirao imenik kreditno sposobnih izvrsnih poduzeća te je mjesto na kojem možete pronaći pouzdane poslovne partnere iz cijele Hrvatske.

Sva certificirana poduzeća, naime, spadaju u sam vrh najboljih pravnih subjekata i zato suradnja s njima predstavlja vrlo nizak stupanj rizika. Za uspješno poslovanje važno je pametno odabrati svoje poslovne partnere.

Pronađite pouzdane poslovne partnere

U mnogim se poduzećima situacija promijenila. Bez obzira na to surađujete li s nekim subjektom već godinama ili tek razmišljate o početku suradnje – važno je znati s kim poslujete. Na taj način možete svoje poduzeće zaštititi od bilo kakvih rizika uzrokovanih zakašnjenjem plaćanja, blokadom računa ili čak stečajem nad poduzećem s kojim ste sklopili posao. Bisnode – A Dun & Bradstreet company želi pomoći poslovnim subjektima kod donošenja odluke o tome s kim surađivati. Zato smo za vas pripremili imenik najboljih kreditno sposobnih poduzeća u Republici Hrvatskoj.

U ovom imeniku možete pronaći informacije o poduzećima koja su nositelji certifikata o bonitetnoj izvrsnosti. Za lakše pretraživanje, poduzeća možete filtrirati prema lokaciji, abecedi i razini certifikata, a možete i pregledati kartu na kojoj su označena poduzeća. Za jednostavnije stupanje u kontakt s poduzećem odmah pored poduzeća dodana je veza na web stranicu odgovarajućeg poslovnog subjekta. Ažurirani imenik kreditno sposobnih izvrsnih poslovnih subjekata možete pronaći na web stranici Bisnodea.[1]

- Certifikat bonitetne izvrsnosti nalazi se na svim našim dokumentima koji idu prema klijentima, partnerima, dobavljačima, odnosno prema svim stranama s kojima surađujemo. Navedeno smatramo izuzetno važnim budući da certifikat na određeni način daje sigurnost i povjerenje u partnera s kojim se surađuje, a to je u današnje vrijeme itekako važno -  rekli su nam predstavnici poduzeća Saop, primatelja certifikata Srebrne bonitetne izvrsnosti.

Certifikat bonitetne izvrsnosti odražava uspjeh i pouzdanost poslovnog subjekta

U međunarodnom okruženju certificiranje je ustaljena praksa kojom poduzeća dodatno učvršćuju svoj ugled i grade povjerenje kod postojećih i potencijalnih poslovnih partnera. Društvo Bisnode – A Dun & Bradstreet company ima u Republici Hrvatskoj dugu tradiciju izdavanja certifikata koji predviđaju sigurnost od brisanja ili nesolventnosti, prisilne nagodbe ili likvidacije i blokade transakcijskih računa određenog poslovnog subjekta za sljedećih 12 mjeseci.

Prema tome, certifikatom se iskazuje natprosječna kvaliteta poslovanja odgovarajućeg poslovnog subjekta što podrazumijeva veću učinkovitost i profitabilnost te manji rizik u poslovanju s takvim poduzećem. Trostupanjska ocjena izvrsnosti svrstava uspješne poslovne subjekte u razred visoke bonitetne izvrsnosti (A), razred više bonitetne izvrsnosti (AA) i u razred najviše bonitetne izvrsnosti (AAA). Poslovni subjekti koji tri godine uzastopno ispunjavaju kriterije bonitetne izvrsnosti dobivaju Srebrnu oznaku bonitetne izvrsnosti dok oni s natprosječnom bonitetnom vrijednošću dobivaju Zlatnu oznaku bonitetne izvrsnosti, a Platinastu oznaku bonitetne izvrsnosti nose isključivo poslovni subjekti koji su tri godine zaredom svrstani u razinu zlatne AAA bonitetne izvrsnosti.

Samo 9,4 % hrvatskih poduzeća u „klubu poželjnih poslovnih partnera“

Poduzeća s bonitetnom izvrsnošću imaju veću vjerojatnost za uspješan nastavak poslovanja i nakon završetka gospodarske krize, a poduzeća s nižim ocjenama boniteta izloženija su riziku. Bisnodeova analiza (iz studenog 2020.) za Hrvatsku je pokazala da više od 97 % certificiranih poslovnih subjekata u 2019. godini, unatoč krizi 2020. godine, nisu imali nikakvu blokadu poslovnog računa.

Certifikat se tako i u kriznim vremenima pokazao kao pouzdan instrument za mjerenje stanja poslovnog subjekta. Certifikatom o kreditnoj izvrsnosti poduzeća ulaze u „klub poželjnih poslovnih partnera“ u koji je uključeno samo 9,4 % poduzeća s natprosječnom kvalitetom poslovanja (studeni 2020.). Među njima u najviše razrede bonitetne izvrsnosti spada 7,6 % poduzeća koja dosežu standarde bonitetne izvrsnosti tri godine zaredom. Srebrnu izvrsnost postiže 5,3 % poduzeća, zlatnu izvrsnost 1,5 % i platinastu izvrsnost 0,8 % hrvatskih poduzeća. Bonitetnu izvrsnost ostvaruje većina trgovačkih društava, a po veličini su to uglavnom mikropoduzeća.

Provjerite u koji je bonitetni razred uvršteno vaše poduzeće i pridružite se „klubu poželjnih poslovnih partnera“ u Bisnodeovom imeniku poslovnih subjekata.

25. travanj 2024 11:22