Konferencijske vijesti
StoryEditor

Smart cities 2021.: Zavirili smo u pametna gradska rješenja iz Nizozemske i Švedske

28. Travanj 2021.
Smart Cities 2021. Vanja Valtrovićfoto Ratko Mavar

Sjevernoeuropske zemlje prometnule su se u kolovođe što se tiče zelenih, održivih i pametnih rješenja koje se u svjetlu zaustavljanja klimatskih promjena nameću kao imperativ svim gradovima Europske unije, a i šire. 

Kako izgleda život u nizozemskim pametnim gradovima Vanja Valtrović, novinar, poznavatelj i tumač nizozemskog društva. Veliki zaokret u praksama Nizozemaca donijeli su neki posve jednostavni zaključci kao što je onaj da se sve može ponovno upotrijebiti te da ništa se ne treba smatrati otpadom. S druge strane, proizvodnja energije kod njih je dosegnula jednu posve novu razinu kada su pozvali biljke u pomoć. Pronašli su način kako dobiti električnu energiju iz tla i biljaka i tu je umnogome zaslužna tvrtke ​Plant-e​. Kružna ekonomija tamo živi punim plućima, a čak se i iz otpada u amsterdamskim kanalima proizvode brodovi koji prerađuju 'ulovljenu' plastiku. Valtrović je o pameti te zemlje rekao sve zaključivši predavanje time da se u Nizozemskoj nalazi 0,04 posto svjetskog obradivog tla, ali unatoč tome ona je drugi svjetski izvoznik poljoprivrednih proizvoda.

Kako je Göteborg postao 'električni grad'

image
Smart Cities 2021. Gunnar Ohlin
foto Ratko Mavar
Glavni koordinator i voditelj programa elektrifikacije u Znanstvenom parku Lindholmen Gunnar Ohlin opisao je kako su lokalne i regionalne vlasti zajedno s akademskom zajednicom i privatnim sektorom napravile zajedničku viziju elektrifikacije javnog prijevoza. Ne samo viziju, već i projekt koji živi na ulicama pa i vodama jednog švedskog lučkog grada. Naime, vizija na kojoj se ustrajno radilo sedam godina u prosincu prošle godine u potpunosti je realizirana, tada je u promet u švedskom gradu Göteborgu pušteno 145 električnih autobusa, a postoji i električni trajekt.

image
Smart Cities 2021. Gunnar Ohlin
foto Ratko Mavar

U tom velikom projektu danas sudjeluje 17 partnera među kojima su fakulteti, znanstveni parkovi, energetske tvrtke, tvrtke gradskog prijevoza te Volvo i Ericsson. Ohlin je sudionicima konferencije Smart Cities pojasnio kako je sve krenulo sa šest partnera, no kako je njihov broj rastao zajedno s potrebama da se osmisle dodatna rješenja za projekt. To je uključivalo punionice, stajališta i digitalne aplikacije. Unutar projekta se tako razvila ElectriCity inovativna platforma i IT rješenja za javni transport, među kojima je najzanimljiviji 'geofencing', odnosno programirana zabrana prelaska određene brzine na odabranim područjima s puno pješaka ili biciklista. Vozači električnih autobusa tako na jednom mostu ne mogu lupiti po gasu ma koliko to željeli. Marljivi Šveđani suradnju su iskoristili i za istraživanje autonomnih autobusa, kvalitete zraka, buke, uporabe starih baterija i slično.

- Odlučni da ostvarimo cilj istraživali smo metode suradnje privatnog, javnog i akademskog sektora. Propitkivali smo nove poslovne modele suradnje kako bismo bili spremniji za buduće projekte. Na koncu smo stvorili arenu za električna vozila koja su postala dio javnog prijevoza, a testirali smo i nove proizvode i usluge koje doprinose privlačnijem javnom prijevozu koji je tih, siguran, klimatski i ekološki pametan – kazao je Ohlin te najavio da će od iduće godine Västtrafik, tvrtka odgovorna za usluge javnog prijevoza koje uključuju autobuse, trajekte, vlakove i tramvajsku mrežu Göteborga, početi uvoditi dodatnih 137 autobusa. Cilj im je do 2030. upostaviti potpuno elektrificiran javni prijevoz.

Znanstveni park Linholmen nastao je 2000. godine u Göteborgu. Zapušteni industrijski predio gdje se nekada nalazilo gradsko brodogradilište otada se pretvorio u poželjan gradski centar gdje se smjestio klaster za IT, mobilnost, medije i dizajn. Toj preobrazbi doprinijela je suradnja s Ericssonom i Volvom, ali i s drugim igračima iz poslovne i akademske zajednice koja u tom parku ima poligon za razvoj i testiranje inovativnih rješenja. Danas u Lindholmenu posluje oko 375 kompanija.

19. travanj 2024 12:21