Konferencijske vijesti
StoryEditor

Smart cities 2021: Što pametno očekivati u Zagrebu, Rijeci, Zaprešiću, Zadru i Karlovcu

28. Travanj 2021.
Smart Cities 2021. Panel: Inovacijama do održivih gradova, Mirka Jozićfoto Ratko Mavar

Pametni gradski projekti su spremni, samo novac treba stići, jedan je od glavnih zaključaka panela Inovacijama do održivih gradova na sedmoj konferenciji Smart Cities - pametnim rješenjima do održivih gradova koja se održava ove srijede na Zagrebačkom velesajmu. Svoje su aktualne i buduće projekte u razgovoru s Tinom Bašićem i Dario Runtićem predstavili gradonačelnici i pročelnici Zagreba, Rijeke, Zaprešića, Zadra i Karlovca. Projekti su to pametne javne rasvjete, pametnog upravljanja prometom, digitalizacije javne uprave na koristi građana i poslovne zajednice, pametnog gospodarenja otpadom i energijom.

- Jedva čekamo objavu prvih natječaja iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost. Imamo mnogo projekata s gotovim građevinskim dozvolama koji čekaju - kazala je pročelnica Ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Grada Zagreba Mirka Jozić te nabrojala neke od njih kao što su 400 milijuna kuna vrijedna sortirnica na Žitnjaku, 300 milijuna kuna vrijedna  kompostana u Novskoj te razna infrastrukturna rješenja. Osim na obnovi, radi se i na pronalasku tehnološkog rješenja za pročišćavanje mulja, kao i na preobrazbi 12. paviljona Zagrebačkog velesajma gdje je smješten ZICER u zgradu nulte energetske potrošnje. No, možda je i najzanimljivija najava potpunog otvaranja zagrebačkog proračuna te suradnja s Matom Rimcem na usluzi autonomnog gradskog taksi prijevoza. - Uvođenje taksija bez vozača postavilo bi Zagreb na poziciju tehnološkog predvodnika u svijetu. Mogli bismo ih u prometu vidjeti već krajem 2024. godine. Jedva čekam - komentirala je Jozić. 

Pročelnik za EU fondove Grada Zadra Ante Ćurković rekao je da je Zadar definirao tridesetak kapitalnih projekata vrijednih oko 300 milijuna kuna koje kane financirati sredstvima iz Višegodišnjeg proračuna i NPOO. Predisozicije za pametne projekte su im odlične zahvaljujući uvođenju optičke infrastrukture i IoT mreže što bi im trebalo pomoći da postanu najdigitalniji grad Hrvatske. Kao najvažnije projekte Ćurković je izdvojio digitalizaciju javne uprave kroz usluge stranice e-Zadar.hr, rješenja za urbanu mobilnost koja će omogućiti plaćanje javnog prijevoza, parkinga, izradu aplikacija za građane i turiste te upravljanje prometom i projekte IoT-a i ugradnje senzora koja će im pomoći u digitalizaciji većine usluga - upravljanju javnom rasvjetom, prometom, otpadom.

Ekskluziva panela bila bi uvođenje otvorenog proračuna u Rijeci koja će knjige ugovora za gradsku upravu, kazališta, škole i ostale institucije u objaviti online. Službeno predstavljanje otvorenog proračuna dogovoreno je za petak. - Nakon Splita mislim da smo prvi veći grad koji je otvorio proračun - rekao je pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost u Gradu Rijeka Željko Jurić.

Karlovački pilot-projekt SenzoriKa donio je mnogo korisnih informacija o troškovima uvođenja novih sustava, načina na koji oni unapređuju funkcioniranje gradskih tvrtki i usluge za građane, ispričao je gradonačelnik Karlovca Damir Mandić koji je apelirao na državu da se što prije omogući sancija zaštićenog javnog dobra u staroj gradskoj jezgri koje je stradalo u potresu.

- U zadnjih osam godina smo proveli katastarsku izmjeru grada da riješimo stoljetne neriješene imovinske odnose. Ne biste vjerovali koliko ih imamo u našim sredinama u ruralnom i urbanom dijelovima živimo, a oni su pretpostavka u uspješnom provođenju obnove i svih drugih programa - istaknuo je gradonačelnik Zaprešića i predsjednik Udruge gradova Željko Turk, koji je jutros ispred Udruge gradovapotpisao ugovor o provođenju pilot-projekta za uvođenje pametnog sustava praćenja sjednica gradskog vijeća. Zaprešić je fokusiran na digitalizaciju javne uprave i kulturni turizam, a u planu su novi parking senzori, elektrane na školskoj dvorani, pogon na biomasu, nova solarna elektrana s HEP-om. 

19. travanj 2024 18:17