Konferencijske vijesti
StoryEditor

Vladimir Špišić: Končar ima jedinstvenu IoT platformu koja prikuplja podatke s različitih sustava

28. Travanj 2021.
Smart Cities 2021. Vladimir Špišićfoto Ratko Mavar

O novoj generaciji hrvatskih rješenja za pametne gradove na današnjoj Liderovoj konferenciji Smart Cities - pametnim rješenjima do održivih gradova govorio je Vladimir Špišić, tehnički direktor ICT Končara. Ta tvrtka ima jedinstvu IoT platformu koja prikuplja podatke s različitih sustava, analizira ih i utječe na optimizaciju korištenja postojeće infrastrukture. Špišić je istaknuo da je danas važno da se informacija pruži online i brzo, a to se može postići samo digitalizacijom sustava.

- Bitno nam je postojeću infrastrukturu gradova optimizirati i naći način kako je najbolje iskoristiti. Končar ima zaokruženo i gotovo rješenje - jedinstvenu IoT platformu koja omogućava da se prikupe podaci s različitih brojila, senzora i sustava te da putem naprednih aplikacija korisnici (gradovi) vide i iskoriste te podatke za smanjenje gubitaka u infrastrukturi i optimalno je iskoriste – kaže Špišić. 

Dodaje da kad se koristi integrirano rješenje kakvo ima Končar, riješen je cijeli problem jer se u taj sustav može brzo uvoditi nove tehnologije, koje se vrlo brzo mijenjaju, te imati fokus na aplikaciji i onome što se želi korisnicima pružiti. Također je istaknuo da Končar trenutačno radi na inovativnim projektima koji se u Europi prvi puta pojavljuju.

27. travanj 2024 15:58