Konferencijske vijesti
StoryEditor

Započela konferencija 4. industrijska revolucija: Recesija je prilika za pametnu reindustrijalizaciju

03. Srpanj 2020.
4. INDUSTRIJSKA REVOLUCIJA - 2020, Zvonimir Novakfoto Dražen Lapić

- Ulaganjem u nove tehnologije dižemo produktivnost naše industrije kako bi bila konkurentna na europskom i svjetskom tržištu. Ljudi u sektoru za poticanje investicija rade na tekstu uredbe, provedbenog akta Zakona o poticanju ulaganja koji će po osnivanju nove vlade ugledati svjetlo dana – istaknuo je Zvonimir Novak, pomoćnik ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta, na business forumu Četvrta industrijska revolucija u petak u zagrebačkom Westinu. Novost u tom zakonu jest što uvjet za potpore u modernizaciji tehnoloških procesa više nije zapošljavanje ljudi, već se prati produktivnost.

Novak je naveo kako je od 2012. godine otkad je taj zakon usklađen s pravilima EU zaprimljeno preko 1200 investicijskih projekata koji će, ako se u cijelosti provedu generirati preko 50 milijardi kuna investicija u Hrvatskoj i otvorili blizu 28 tisuća novih radnih mjesta. Pametna industrija dodatno se potiče ojačavanjem suradnje privatnog sektora i znanstvene zajednice. Stoga je osnovano Nacionalno inovacijsko vijeće koje čini 70 posto predstavnika privatnog sektora, 20 posto predstavnika akademske zajednice i 10 posto predstavnika javne uprave. Revitalizacija industrije potiče se i stavljanjem državne imovine u funkciju industrije pri čemu se poduzetnike spremne uložiti u uređenje napuštenih prostora oslobađa plaćanja najmnina i renti na deset godina. Industrijskoj revoluciji u Hrvatskoj doprinio je, kaže, i Zakon o poticanju istraživačko-razvojne djelatnosti.

Zvonimir Novak naveo je i sljedeće podatke:

Prioritetnom osi 1 za potrebe hrvatskoj privatnog sektora 330 milijuna eura europskih sredstava alocirano je industriji. Prioritetnom osi 3 više od 900 milijuna eura dodijeljeno je za razvoj srednjeg i malog poduzetništva. Preko 200 milijuna kuna izdvojeno je za razvoj poduzetničke infrastrukture.

Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera, istaknuo je da velike europske kompanije ozbiljno propituju svoje dobavne lance te da se tu kriju prilike za hrvatske gospodarstvenike. Također, napomenuo je da je svladavanje recesije prilika za reindustrijalizaciju Hrvatske te da se pametnom, zelenom industrijom napravi dugo željeni preokret koji će smanjiti ovisnost države o turizmu. Okupljene je pozdravila i Danica Purg, dekanica i predsjednica IEDC Bled.

21. travanj 2024 22:37