Konferencijske vijesti
StoryEditor

Započeo prvi ovogodišniji Lider invest u Osijeku iz kojega poručuju ‘znamo kako raditi u teškim krizama‘

17. Lipanj 2020.
Žana Gamoš, zamjenica gradonačelnika grada Osijeka

U Osijeku je započeo prvi ovogodišnji Lider invest istok, projekt kojega je poslovni tjednik Lider pokrenuo 2016. godine, a koji nagrađuje najbolje male, srednje i velike proizvodne investicije u Hrvatskoj.

Lider invest je otvorio glavni urednik Lidera i član stručnog odbora Lider Investa, Miodrag Šajatović koji je pozdravio sve prisutne.

- Drago nam je da smo i ove godine usprkos teškim okolnostima nastavili ovaj naš projekt – rekao je Šajatović.

Dodao je kako bi globalna strana ulaganja mogla pasti za 40 posto pa će veliku važnost imati domaći investitori. ako se tvrtke okrenu europskim dobavljačima, evo prilike za Hrvatske izvoznike.

Zoran Kovačević, predsjednik Županijske komore Osijek obratio se okupljenima pozdravnim govorom.

- Čestitam Lideru na svemu što čini u promicanju investicija. Prošle su 4 godine od zadnjeg Investu Osijeku i ovdje su se desili pomaci u te četiri godine. Promatrajući sektorski prije četiri godine nije bio proizvodnih investicija, dok je sada situacija drugačija. Uloženo je 4,5 milijardi u dugotrajnu imovinu. U četiri godine, 4,5 milijarde nije baš neki rezultat, ali struktura ulaganja je dobra. Prerađivačka industrija je tu na vrhu i na nju otpada oko 30 posto investicija. Ono što nas očekuje to je sektor vodoopskrba i odvodnja koji se popeo na 20 posto a on će sigurno rasti. Velika su ulaganja u komunalnu infrastrukturu. Nedvojbeno je da se investicijska klima poboljšala. Istočna RH ima svoja bogatstva, gradovi i općine su puno toga učinili, poput formiranja poslovnih zona. Sve to realni sektor treba prepoznati - rekao je Kovačević.

image
Zoran Kovačević, predsjednik Županijske komore Osijek
foto


Žana Gamoš, zamjenica gradonačelnika grada Osijeka pozdravila je sve u ime gradonačelnika Osijeka.

- Osijek je pokretač privlačenja investicija u Osječko baranjskoj županiji, ali i grad koji privlači najviše investicija u cijeloj Slavoniji. Grad Osijek je otvoren za suradnju kako s drugim jedinicama lokalne samouprave, tako i fakultetima, Osječko- baranjskom županijom i gospodarskom komorom. Otvorenost grada za suradnju je početna točka.
Financijska stabilnost jedinica lokalne samouprave i gradova je izrazito važna, a grad Osijek je to pokazao u zadnja tiri mjeseca gdje smo jedan od rijetkih gradova koji je ostvario proračunski višak od 24 milijuna. Savjesno upravljanje sredstvima grada Osijeka najbolje se pokazalo u ovoj krizi jer je za privlačenje investicija najvažnija financijska stabilnost. Osijek je pozitivnog rada, suradnje i pozitivnog poslovnog ozračja. Odgovoran grad i poželjan partner u svim projektima – zaključila je Gamoš.

image
foto
18. travanj 2024 22:55