Konferencijske vijesti
StoryEditor

Zdenko Adrović: 40 posto nenaplativih kredita odnosi se na građevinski sektor

17. Rujan 2019.
Zdenko Adrovićfoto Ratko Mavar

U nastavku konferencije Upravljanje potraživanjima Lidera i EOS Matrixa direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović istaknuo je da, iako je omjer loših kredita usporio i iznosi 9,2 posto, još uvijek je vrlo visok u međunarodnim usporedbama.

– Treba povećati efikasnost regulacije, smanjiti stupanj nereda i zaštititi vjerovnike. Oni koji nisu socijalni slučajevi moraju vraćati dugove jer moraju biti odgovorni za svoje odluke – istaknuo je Adrović i dodao da se u ukupnoj količini nenaplativih kredita, njih čak 40 posto, odnosi na građevinski sektor.

Poručuje da Vlada RH mora utvrditi socijalne kriterije i povući jasnu crtu između društvene solidarnosti i osobne odgovornosti, poboljšati učinkovitost institucija, te pojednostaviti sustav radi brže naplate.

– Nakon provedbe jednokratnih mjera Vlade najbolje su prošli veliki dužnici koji duguju preko 100.000 kuna. Ljudi koji su dužni preko 8 milijuna kuna – njima je deblokirano najviše. I to je bila pogreška, to se nije smjelo tako dogoditi, zaključio je Adrović.

24. travanj 2024 23:58