Kripto
StoryEditor

Gary Gensler kritiziran kao povijesno najdestruktivniji predsjednik SEC-a

25. Rujan 2024.
foto Shutterstock

Kongresni predstavnik Minnesote Tom Emmer namjerio se na Garyja Genslera zbog njegovog ‘katastrofalnog dosjea’ kao predsjednika SEC-a. Do kritika je došlo tijekom saslušanja Kongresnog odbora za financijske usluge Predstavničkog doma. 

Emmer je optužio Genslera da od osoblja SEC-a, uključujući državne službenike, očekuje političku odanost, međutim, predsjednik SEC-a zanijekao je ovu tvrdnju unatoč e-mail dokazima koji govore suprotno. 

- Način na koji zapošljavate i kultura koja vam je potrebna potiče vaše osoblje da vam bude lojalno, iznad zakona i misije SEC-a - izjavio je Emmer.  

Gary Gensler pod paljbom 

Optužba se nastavila kritikama za zlouporabu alata agencije za provedbu. 

- Čak ste namamljivali tvrtke koje žele biti u skladu sa zakonom samo kako biste ih udarili mjerama prisile -  

Tijekom proteklih nekoliko godina, SEC je pokrenuo pravne postupke protiv nekoliko visokoprofilnih fintech i kripto kompanija uključujući: Ripple, Coinbase, Kraken, BlockFi, Telegram, Celsius, Binance i druge, u svom tekućem ratu protiv industrije. 

- Osvetili ste se tvrtkama i ljudima koji su došli pred ovaj odbor kako bi razgovarali o sljedećoj generaciji američkih financija - nastavio je Emmer. 

Spomenuo je slučaj Debt Box u kojem je SEC kažnjen zbog materijalnog lažnog predstavljanja na sudu, ističući da je to rezultiralo plaćanjem gotovo 2 milijuna dolara pravnih troškova novcem poreznih obveznika. 

Emmer je spomenuo prijavljene planove potpredsjednice Harris za stvaranje jasnih pravila za digitalnu imovinu, kritizirajući Genslerov pristup regulaciji industrije, navodeći zbrku na tržištu i brojne sudske slučajeve. 

- Mislite li da vas ona kori jer ne misli da ste dovoljno dobro obavili uspostavljanje ovih jasnih pravila tijekom posljednje tri godine njezine administracije? - upitao ga je. 

Gensler je odgovorio istim odgovorom: zakoni već postoje, a njegov je posao da ih provodi. 

Izmišljena terminologija 

Konačno, republikanski kongresnik se naljutio na Genslera, jer je predsjednik izmišljao uvjete koji odgovaraju agenciji i njezinom oštrom pristupu kripto industriji. I možda je nekako najgore od svega što ste izmislili izraz ‘crypto asset security’.

- Ovaj izraz se ne nalazi nigdje u statutu. Izmislili ste ga. Iznijeli ste opću objavu da vjerujete da je većina tokena ‘vrijednosni papir kripto imovine’ - rekao je Emmer prije nego što je zaključio da je ovo bio namjeran napor u sklopu SEC-ovog rata protiv kripta u posljednje tri godine. 

Tom Emmer, koji je i ranije znao vrlo oštro kritizirati Genslera zbog svoje nepristranosti prema kripto industriji završio je s vrlo upečatljivom porukom. 

- Vaše nedosljednosti po ovom pitanju, gospodine, unazadile su ovu zemlju. Nismo mogli imati povijesno destruktivnijeg predsjednika SEC-a -  rekao je Emmer.

25. rujan 2024 20:03