Kripto
StoryEditor

Kriptozajednica odbija sankcionirati Ruse, zaklinje se u ekonomsku slobodu

06. Ožujak 2022.

Za razliku od tehnomaga Elona Muska, koji se ekspresno odazvao na tvit za pomoć ukrajinskog potpredsjednika Vlade Mihajla Fedorova i poslao Starlinkove satelitske antene kako bi se Ukrajinci s pomoću njih mogli spajati na internet (a omogućio je i besplatno napajanje električnih automobila na Teslinim punionicama u dijelovima Poljske, Slovačke i Mađarske), sličan su ukrajinski poziv kriptoburze složno odbacile.

Dok im tako zakonom nije naređeno, predstavnici glavnih platformi kao što su Coinbase, Binance, KuCoin i Kraken Exchange odbili su zamrznuti račune svojih korisnika iz Rusije i Bjelorusije navevši da bi to 'nepravedno naštetilo civilima i obilo se o glavu slobodarskoj ideologiji kriptozajednice'. Iz, primjerice, Coinbasea rekli su za portal Motherboard da neće udovoljiti zahtjevima za zabranu svih ruskih korisnika zbog 'ekonomske slobode'. Uz objašnjenje da kripto želi osigurati veću financijsku slobodu ljudima diljem svijeta i da je njegov fokus iznad želja vlada i politike, kriptozajednica ​odlučila je biti nesvrstana.

Umjesto sankcioniranja radije je postala tržište na kojemu se Ukrajini doniraju milijuni dolara. Ima i iznimki: primjerice, ukrajinska platforma DMarket zamrznula je račune ruskih i bjeloruskih korisnika i spremna je na golem financijski udarac jer je takvih trideset posto njezinih korisnika.

---

---

07. svibanj 2024 03:34