Kripto
StoryEditor

Kupio Ferrari bitcoinom u Maroku, pa dobio 18 mjeseci zatvora i 3,7 milijuna dolara kazne

12. Svibanj 2023.

Kripto korisniku koji je kupio luksuzni automobil s bitcoinom prijeti 18 mjeseci zatvora i 3,7 milijuna dolara kazne u Maroku, koji još uvijek smatra korištenje kriptovaluta kao protuzakonito djelo.

U nedavnom izvješću Euronewsa navodi se da je Žalbeni sud u Casablanci potvrdio osuđujuću presudu Thomasu Clausiju, 21-godišnjem francuskom državljaninu, na temelju optužbi za prevaru i nezakonito korištenje kriptovaluta.

Prema Clausijevom odvjetniku Mohamedu Aghanaju, sud je prošlog tjedna potvrdio presudu. Ova odluka ukazuje na to da marokanski pravosudni sustav zauzima čvrsto stajalište protiv upotrebe kriptovaluta u zemlji.

Korištenje bitcoina za kupnju Ferrarija rezultiralo je Clausijevim uhićenjem 2021. godine, jer je marokanska carina smatrala da je korištenje kriptovalute nezakonit prijenos sredstava. Clausi je zatvoren u prosincu 2021. pod optužbom za ‘prevaru‘ i ‘korištenje strane valute za plaćanje unutar marokanskih granica‘, uz zatvorsku kaznu i veliku novčanu kaznu u listopadu iste godine.

Sudski postupak protiv Clausija započeo je nakon što ga je žena, koja je živjela u Casablanci, optužila za prevaru nakon što je luksuzni automobil platio bitcoinom u dolarskoj protuvrijednosti oko 437 tisuća dolara.  

Prema Aghanajovim riječima, Clausi ima još mjesec dana za odsluženje zatvorske kazne.

Unatoč ilegalnom statusu u zemlji, Maroko se smatra broj 1 državom sjeverne Afrike po trgovanju bitcoinom u 2021. godini. Prema Triple A, singapurskom pružatelju kriptovaluta i agregatoru, oko 900 tisuća pojedinaca, otprilike 2,4 posto stanovništva Maroka, trenutno posjeduje kriptovalute.

Više od godinu dana kasnije, zemlja je počela finalizirati kripto regulatorni okvir koji će zakonski definirati kripto unutar svog tržišta, prema središnjoj banci Maroka.  

28. travanj 2024 22:02