Kripto
StoryEditor

Nova uprava FTX-a locirala je više od 5 milijardi dolara likvidne imovine

12. Siječanj 2023.

Novi upravljački tim u FTX-u naporno radi. Odvjetnik koji zastupa ugašenu kripto mjenjačnicu, Adam Landis, izjavio je tijekom jučerašnjeg saslušanja da je FTX povratio više od 5 milijardi dolara razne imovine.

- Locirali smo više od 5 milijardi dolara gotovine, likvidnih kriptovaluta i tekućih investicijskih vrijednosnih papira izmjerenih po vrijednosti datuma peticije. To jednostavno ne pripisuje nikakvu vrijednost udjelima desetaka nelikvidnih tokena kriptovaluta, gdje su naši udjeli tako veliki u odnosu na ukupnu opskrbu da se naše pozicije ne mogu prodati bez značajnog utjecaja na tržište tokena - izjavio je Landis, koji radi kao odvjetnik u Sullivan & Cromwellu.

Drugim riječima, brojka od 5 milijardi dolara najvjerojatnije isključuje pozicije Alameda Researcha u tokenima kao što su SRM, FIDA, MAPS i OXY. Ti tokeni prethodno su čini velik udio bilance trgovačke tvrtke, unatoč nemogućnosti prodaje velike količine tokena bez izazivanja velikog pada cijene.

Osim 5 milijardi dolara likvidne imovine koju je povratio FTX, 425 milijuna dolara trenutno drži Komisija za vrijednosne papire Bahama, a više od 490 milijuna dolara zaplijenilo je Ministarstvo pravosuđa u ponedjeljak iz jedne od holding tvrtki Sama Bankman-Frieda. DOJ također istražuje identitet hakera FTX-a, koji je ukrao najmanje 372 milijuna dolara s platforme 12. studenog dok je nastao kolaps.

Još uvijek nije jasno koliko FTX zapravo duguje svojim vjerovnicima. Tvrtka je u svojim početnim stečajnim prijavama navela da rupa u njezinoj bilanci iznosi između milijardu i 10 milijardi dolara.

26. travanj 2024 01:48