Kripto
StoryEditor

Zbog promoviranja sumnjivih kripto tokena, tuženi influenceri i youtuberi

24. Ožujak 2023.
Jake Paul

Komisija za vrijednosne papire i burzu SAD-a (SEC) tužila je Justina Suna, osnivača  Trona, zbog optužbi za organiziranje ‘neregistrirane ponude i prodaje, manipulativnog trgovanja i nezakonitog reklamiranja vrijednosnih papira kripto imovine‘, objavila je agencija. Uz njega, tuženo je više slavnih osoba i influencera jer su promovirali sumnjive kripto tokene, a među tuženima su Lindsay Lohan, Jake Paul, Soulja Boy, Austin Mahone, Michelle Mason, Lil Yachty, Ne-Yo i Akon, piše Techcrunch.

Iz SEC-a su objavili da tuže Suna i njegovu zakladu Tron zbog prodaje dva tokena, TRON ili TRX i bitTorrent ili BTT. SEC je i TRX i BTT tokene nazvao neregistriranim vrijednosnim papirima kripto imovine, što je potaknulo raspravu o tome jesu li kriptovalute zapravo vrijednosni papiri.

Sun je optužen da je  TRX i BTT prodavao kao vrijednosne papire i stoga su morali registrirati te ponude i prodaje kod SEC-a osim ako nije bilo dostupno izuzeće od registracije -  navodi se u podnesku SEC-a.

SEC je također ustvrdio da su optuženici u slučaju usmjeravali trgovanje kako bi stvorili umjetan interes ulagača te kako bi održali cijenu TRX-a. Osim toga, SEC je primijetio da su od sredine ožujka 2018. do sredine veljače 2019. Sun i Zaklada Tron ponudili i prodali približno 542,6 milijuna TRX tokena investitorima.

Iako su slavne osobe bile plaćene za promoviranje TRX-a i BTT-a, njihove reklame na društvenim mrežama nisu otkrile da su bile plaćene, tj. objave nisu označene kao sponzorirane. Dakle, javnost je dovedena u zabludu da vjeruje da su te slavne osobe nepristrano zainteresirane za TRX i BTT, te da nisu samo plaćeni glasnogovornici – rekli su iz SEC-a.

Sve slavne osobe osim Soulja Boya i Mahonea pristale su platiti više od 400.000 dolara za namirenje optužbi, bez priznavanja ili poricanja krivnje u vezi s optužbama SEC-a.

Ovaj slučaj ponovno pokazuje s kakvim se visokim rizikom susreću ulagači kada se vrijednosni papiri kripto imovine nude i prodaju bez odgovarajuće objave. Kao što se navodi, Sun i njegove tvrtke ne samo da su ciljale američke ulagače u svojim neregistriranim ponudama i prodajama, generirajući milijunske nezakonite prihode na račun ulagača, već su također koordinirale trgovanje na neregistriranoj platformi za trgovanje kako bi stvorili obmanjujući izgled aktivnog trgovanja u TRX-u. Sun je dodatno potaknuo ulagače na kupnju TRX-a i BTT-a orkestriranjem promotivne kampanje u kojoj su on i njegovi slavni promotori sakrili činjenicu da su slavni bili plaćeni za svoje tweetove -  rekao je u izjavi predsjednik SEC-a Gary Gensler

24. travanj 2024 13:49