Lider invest
StoryEditor

Nagrade Lider Investa za najbolje investicije dobili JGL, Podravka, EcoCortec i Bio ulja

06. Lipanj 2024.
Financijsko - investicijski forum 2024. Nagrađenifoto Ratko Mavar

Drugi dan prvog Liderovog Financijsko-investicijskog foruma koji je u dvorani zagrebačkog hotela Westin okupio brojne relevantne dionike domaćeg financijskog, ali i realnog sektora obilježila je dodjela nagrada za najbolje male, srednje i velike proizvodne investicije u Hrvatskoj.

Nagradu za najbolju veliku investiciju, veću od 19,9 milijuna eura, dobila je farmaceutska kompanija JGL, a preuzeo ju je Anton Barbir, direktor korporativnih financija.

– Jedan od rezultata konzistentne provedbe naše strategije je završetak projekta INTEGRA. Radi se o 53 milijuna eura ulaganja u istraživanje i razvoj, pilot pogon, sterilnu proizvodnju i robotizirani logističko-distribucijski centar, investiciji koja je omogućila nova radna mjesta te je iznimno značajna za našu globalnu konkurentnost, kao i daljnji rast ključnih brendova kao što su Aqua Maris, Meralys, Vizol S, Aknekutan i Dramina na globalnom tržištu – istaknuo je Barbir.

Nagrada za srednju investiciju, odnosno za investicije između 1,3 i 19,9 milijuna eura otišla je u ruke dva dobitnika; Podravke i EcoCorteca. Nagradu je u ime Podravke primio direktor proizvodnje Branimir Perković.

– Potpuno automatizirana Tvornica tjestenine prostire se na otprilike 4800 četvornih metara i prva je novoizgrađena tvornica u našem segmentu Prehrane u posljednjih 17 godina. Tjestenina je naša strateška sirovina, što potvrđuje i podatak da godišnje proizvedemo oko 90 milijuna vrećica juha. Stoga, u našoj novoj tvornici proizvodimo upravo industrijsku tjesteninu za proizvodnju Podravka juha, jedne od naših najznačajnijih kategorija, kao i uvijenu i kratku tjesteninu za tržište pod već poznatim brendom Zlato polje – rekao je Perković.

U ime tvrtke EcoCortec nagradu su preuzele direktorica tvrtke Dijana Zrinski, direktorica prodaje Cortec Corporacije za Europu Ivana Radić Boršić i voditeljica odnosa s javnošću Ana Juraga Oluić.

- EcoCortec je uložio 4,5 milijuna eura u gradnju novog proizvodnog pogona, kupnju i adaptaciju poslovne zgrade, strojeva i opreme za obradu polimera i regranulacije te postavljanje fotonaponskih elektrane. Ekološki smo duboko osviještena kompanija i cilj investicije je implementacija održive, cirkularne ekonomije. Kako nam je električna energija glavni energent za pokretanja strojeva, ugradnjom fotonaponskih elektrana smanjili smo izloženost eksternim dobavnim pravcima – rekla je direktorica tvrtke.

Nagradu za malu investiciju, odnosno investiciju manju od 1,3 milijuna eura, dobila je tvrtka Bio ulja, a preuzeo ju je vlasnik i direktor Joško Konjevoda. Tvrtka se bavi gospodarenjem neopasnim otpadom, a od 2020. do 2023. uložila je dva milijuna eura.

Nagrada Export Lider Invest za investiciju koja je najviše doprinijela izvozu dodijeljena je Applied Ceramicsu za ulaganje od 2,5 milijuna eura, a preuzeo ju je vlasnik i direktor tvrtke Matt Darko Sertić.

Employee Lider Invest, odnosno nagradu za investiciju koja je najviše pridonijela zapošljavanju također je dobio JGL. Nagradu je preuzeo Anton Barbir, direktor korporativnih financija.

Nagradu za investiciju koja je najviše pridonijela održivom razvoju, kvaliteti života građana te zaštiti prostora i okoliša Eco Lider Invest dodijeljena je tvrtki Fema koja proizvodi pelete od ovčje vune koji se koriste u poljoprivredi kao ekološko gnojivo. Nagradu je preuzela vlasnica i osnivačica tvrtke Dragica Jerkov.

Posebno priznanje Slavko Krajcar za tehnološke inovacije dodijeljeno je Končaru za izgradnju Laboratorijskog centra LAVESP, a preuzeo ju je direktor Končar – Instituta za elektrotehniku Dalibor Filipović – Grčić.

Posebno priznanje za poticanje regionalnog razvoja osvojila je tvrtka Biogal.

Nadalje, posebno priznanje za konkurentnost dobile su čak dvije tvrtke: Prostoria i PIB Extra. Nagradu u ime PIB-a preuzeo je suvlasnik i direktor Sebastian Petek, a za Prostoriju direktor prodaje Ivan Prekrat.

Posebno priznanje za kontinuirano ulaganje također su dva dobitnika: AD Plastik i proizvođač alata SAB. U ime AD Plastika nagradu je preuzela savjetnica Uprave Katija Klepo, a u ime SAB-a CEO tvrtke Boris Budinjaš.

Posebno priznanje za zaštitu okoliša i održivi razvoj dobila je tvrtka KB, a u ime tvrtke nagradu je preuzeo voditelj projekata i javne nabave Dario Milec.

Posebno priznanje za energetsku učinkovitost dobila je tvrtka Rasco čiji je predsjednik Uprave Ivan Franičević prilikom preuzimanja nagrade izjavio da u vremenima energetske nestabilnosti i velikih fluktuacija cijena energenata ne treba zanemariti važnost energetske neovisnosti o mrežnoj opskrbi kaakvu omogućavaju vlastite elektrane. – Zahvaljujući ovoj investiciji, sada pokrivamo 70 posto potreba za strujom iz vlastitog izvora obnovljive energije sunca – istaknuo je Franičević.

 

16. lipanj 2024 13:24