Ukratko
StoryEditor

Kraš slavi Međunarodni dan čokolade predstavljanjem novih Dorina

14. Rujan 2021.
Marija Carić
Iz najslađe tvornice stižu čokolade koje otkrivaju novi svijet orašastih okusa

Nekad sredstvo plaćanja i 'hrana bogova', a danas omiljena slastica, čokolada 13. rujna obilježava svoj dan, a u slavlju joj se pridružuje i Kraš, vodeći konditorski proizvođač u jugoistočnoj Europi.

Sladak put iz Amerike u Europu

Iako je Kristofor Kolumbo po povratku s putovanja u Novi svijet donio i zrna kakaa, za njihovu je popularizaciju zaslužan španjolski istraživač i konkvistador Hernando Cortés. Španjolci u početku nisu bili ludi za gorkim napitkom, no postao je popularan nakon što su mu dodali med i šećer od trske te izbacili papar. Nakon što su se kakaa domogli Englezi i u napitak umjesto vode dodali mlijeko, čokolada je postala moderno piće diljem Europe, a prve prešane čokoladne table, pastile i figure nastale su u Belgiji 1840. godine.

110 godina slatkih trenutaka

Kao i čokolade, i povijest Kraša je duga te seže u 1911. godinu, kad je osnovana tvornica Union kao prvi industrijski proizvođač čokolade u jugoistočnoj Europi. Tvornica je ubrzo ponijela i laskavu titulu kraljevskog dvorskog dobavljača za kraljevski dvor u Beču i Budimu. Već 1920. godine proizvodio se i nougat iz kojeg se kasnije razvila slavna Bajadera. Tridesete godine 20. stoljeća obilježila je modernizacija proizvodnje čokolade i ulaganja u nove strojeve za proizvodnju bombona, a 1938. godine započela je proizvodnja najtanje čokolade na svijetu mase samo 15 grama, preteče današnjeg Životinjskog carstva. Ujedinjenjem tvornica Union, Bizjak i ostalih manjih proizvođača 1950. godine nastaje Kraš, današnji lider na regionalnom konditorskom tržištu. Prva Kraš Bonbonnièra otvorena je 1952. godine u zagrebačkoj Ilici 15, a 1954. godine nastaje kraljica među desertima Bajadera.

- Kraševa stoljetna povijest obilježena je brojnim slatkim ostvarenjima, neodoljivim proizvodima i inovativnim prekretnicama. Iza svih njih stoje godine znanja i iskustva stručnjaka te neprestanih inovacija i modernizacije proizvodnih i tehnoloških procesa, s naglaskom na neupitnu kvalitetu. Pri osmišljavanju svakog proizvoda vodimo se ponajprije željama i potrebama potrošača te trendovima na tržištu koji nam određuju smjer i daljnju strategiju razvoja. Potrošači to naposljetku i prepoznaju te nas nagrađuju svojim povjerenjem, a mi smo sretni i ponosni što su naši proizvodi dio njihove svakodnevice, slatkih uspomena i najljepših životnih trenutaka - izjavila je dr. sc. Marija Carić, dipl. ing., poznata po nadimku 'doktorica za čokoladu', koja je u svojoj bogatoj karijeri u Krašu radila kao tehnolog i savjetnik za razvoj proizvoda, dok je danas zadužena za savjetovanje Uprave za razvoj i proizvodnju.

Novi svijet orašastih okusa

Krašev brend Dorina razvijen je 1996. godine objedinjavanjem svih Kraševih čokolada pod jedan zajednički naziv, a danas obuhvaća više od trideset primamljivih čokoladnih proizvoda. Neovisno o tome u kojem obliku dolazi ili s kakvim dodacima, čokoladi će većina sladokusaca teško odoljeti, no među različitim okusima postoje i oni koji su ljubiteljima te univerzalne poslastice ipak draži od ostalih. Tako se, prema nekim istraživanjima, među pet najpopularnijih okusa kada je u pitanju čokolada nalaze kikiriki, badem i lješnjak, a njima se pridružuje i karamela. Inspirirani željama brojnih obožavatelja Dorine, u Krašu su sljubili orašaste plodove i neodoljivu čokoladu pa su se tako obitelji Dorina pridružila tri nova okusa. Posebnost novih čokolada krije se u oplemenjenim orašastim plodovima – lješnjaci su pažljivo karamelizirani za najizbirljivija nepca, bademi su tostirani da bi bili posebno hrskavi i mirisni, a karamelizirani kikiriki sa zrncima soli oduševit će svojom slatko-slanom kombinacijom sve istinske gurmane.

Osim pregršt aromatičnih okusa, orašasti plodovi imaju i neke druge prednosti koje pozitivno utječu na kvalitetu života. Ukusni lješnjaci mogu blagotvorno djelovati na imunitet, mentalne sposobnosti, kardiovaskularni sustav te pomoći u smanjivanju lošeg kolesterola. Za bademe pak kažu da čuvaju ljudsko zdravlje, a i odličan su izvor proteina, vitamina i minerala. Hrskavi kikiriki može doprinijeti boljem pamćenju i dobar je za kožu.

Nova tri okusa Dorine osvajaju na prvu kockicu – različiti sastojci spojeni u okusnu harmoniju te orašasti plodovi ogrnuti bogatom čokoladom rajski su doživljaj za svakog hedonista.

Dorina karamelizirani cijeli lješnjak, Dorina tamna čokolada s tostiranim cijelim bademom i Dorina karamelizirani kikiriki sa zrncima soli dolaze u veselim novodizajniranim pakiranjima od 220 grama pa su savršene kada drugima želite pokloniti nešto stvarno lijepo. Potražite ih u svim Kraševim bonbonnièrama te svim većim trgovinama diljem Hrvatske.

Prelomi jer svijet može biti sladak na nove načine. Otkrij nešto novo – uz malo hrabrosti, uz Dorinu.

15. svibanj 2022 10:08