Lider trend
StoryEditor

O Jackie Kennedy svi znaju sve. Ili?

21. Listopad 2016.
Piše:
lider.media

O Jackie Kennedy svi znaju sve. Nema mnogo poznatih i slavnih o kojima je toliko toga napisano kao o Johnu i Jacqueline Kennedy, snimljeno filmova i serija… I što je vrijeme dalje odmicalo, to su rasle i množile se priče, manje ili više vjerojatne, dok nije postalo posve nejasno što je prava istina o njihovim životima. Još jedan pokušaj ekranizacije života legendarne američke prve dame premijerno je prikazan na ovogodišnjem  Zlatnom lavu, a uskoro stiže i u kinodvorane. Natalie Portman posljednja je u nizu glumica koje su se okušale u ulozi stilske ikone i jedne od najpoznatijih žena u povijesti. Film ‘Jackie‘ pratit će radnju između atentata na J. F. Kennedyja 1963. i njegova pogreba, usredotočujući se na Jackie, njezinu gracioznost i ranjivost u trenucima u kojima su baš sve kamere svijeta bile uperene u nju.

Redatelj Pablo Larraín na društvenim je mrežama istaknuo kako mu se Natalie Portman čini najprimjerenijom glumicom koja bi ponijela ulogu legendarne Jackie. Zanimljivo je da je producent filma Darren Aronofsky, koji je s Natalie već uspješno surađivao u filmu ‘Crni labud‘, što je svakako jamstvo dobre suradnje; u ostatku su glumačke ekipe Peter Sarsgaard, Greta Gerwig i John Hurt. Film je predviđen za oskarovsku nominaciju za filmski lik Jackie Kennedy, prikaz uzbudljivog života američke prve dame, njezine ljubavi i tragedije.

Sretni dani

Jacqueline Lee Bouvier rodila se 28. srpnja 1929. u Southamptonu u državi New York kao prvo dijete Johna Vernoua Bouviera III., poznatog brokera na Wall Streetu, i majke Janet Norton Lee. Prve dvije godine studirala je na koledžu Vassar u Poughkeepsieju, New York, a nakon toga otputovala je u Francusku, odakle su i inače bili njezini obiteljski korijeni. Studirala je na sveučilištu u Grenobleu i na Sorbonnei. Nakon povratka u Ameriku upisala se na Sveučilište Georgea Washingtona gdje je 1951. diplomirala francusku književnost.

Dugo je živjela sa sestrom na obiteljskom imanju na Long Islandu, gdje je živio i njezin otac. Zanimljivo je spomenuti da je Jackie bila strastvena jahačica te je u mladosti često sudjelovala, i pobjeđivala, na jahačkim natjecanjima. Nakon završetka školovanja zaposlila se u The Washington Times-Heraldu kao fotoreporterka. U to vrijeme bila je zaručena za mladog brokera Johna Husteda, no zaruke su trajale samo tri mjeseca.

Sljedeće je godine, s obzirom na to da su se kretali u istim društvenim krugovima, na večeri kod zajedničkih prijatelja upoznala budućeg supruga Johna F. Kennedyja. Ubrzo nakon toga postali su par, a godinu poslije objavili su zaruke i vjenčali se 12. rujna 1953. Osim što je prve tri godine bila prva dama Amerike te ikona ženstvenosti, inteligencije, profinjenosti i ljepote, poznat je i njezin doprinos očuvanju povijesne arhitekture i kulture.

Zajednički život počeli su u McLeanu u Virginiji, no bračnu sreću dvije godine poslije pomutio je spontani pobačaj, a već godinu nakon toga i mrtvorođena djevojčica. Iste godine par se preselio u Georgetown. Sreća im se napokon nasmiješila 1957., kad je Jackie rodila djevojčicu Caroline, a tri godine poslije Johna. Te godine nije samo rodila sina, bila je to i godina predsjedničkih izbora na kojima se njezin suprug John kandidirao i pobijedio. Samo dva tjedna nakon što je bio izabran za predsjednika, rodila je sina Johna te ne samo da je u kratkom roku ponovno postala majka već je bila i jedna od najmlađih prvih dama svih vremena.

Ikona ženstvenosti

Uskoro je postala miljenicom političkih i društvenih krugova u kojima se kretala i vrlo je rado priređivala društvena okupljanja u Bijeloj kući, preuredivši njezin izvanjski i unutarnji izgled. Njezin stil odijevanja slijedile su mnoge dame SAD-a i svijeta te je na neki način postala modnom ikonom. Upravo je zbog tih svojih poteza postala jednom od najpopularnijih prvih dama svih vremena.

Kad je riječ o društvenom životu, Jackie je zacijelo živjela san mnogih uglednih žena. U Bijeloj je kući osim političara, diplomata i državnika ugošćivala i brojne umjetnike, pisce, znanstvenike, pjesnike te glazbenike. Možda upravo zahvaljujući njezinoj vještini ugošćivanja i zabavljanja gostiju Kennedy može dijelom zahvaliti svoju popularnost u najvišim političkim i međunarodnim krugovima.

Bijeg iz Amerike

Koliko je 1960. bila uspješna za Kennedyjeve, toliko je 1963. bila strašna. Jackie je te godine ponovno zatrudnjela, no dijete je umrlo zbog prijevremenog porođaja. Međutim, nitko nije mogao ni sanjati ono što je te godine slijedilo u Dallasu. U svečanoj automobilskoj povorci koja je prolazila ulicama grada John je bio ustrijeljen hicem u glavu. Dok je bdjela uza supruga u bolnici, skinula je svoj vjenčani prsten stavivši mu ga na prst, što je popratila riječima: ‘Sada nemam više ništa.‘ (‘Now I have nothing left!‘)

Ružičasti Chanelov kostim u koji je bila odjevena toga dana, umrljan krvlju, nije željela skinuti dok je potpredsjednik Johnson polagao prisegu. Kad je pet godina poslije ubijen i Johnov brat Robert F. Kennedy, Jackie se počela bojati za svoju sigurnost i sigurnost svoje djece, zbog čega se odselila iz Amerike. Pet godina nakon toga udala se za grčkog multimilijardera, brodograditelja i brodovlasnika Aristotela Onassisa koji joj je mogao jamčiti sigurnost i privatnost potrebne njoj i djeci. Nakon udaje izgubila je sve povlastice koje je uživala kao udovica američkog predsjednika. Rezultat je bila velika medijska pozornost i vječno praćenje paparazza, a mediji su joj dodijelili nadimak Jackie O.

Kad je Onassisov sin Alexsander 1973. poginuo u avionskoj nesreći, njegovo je zdravlje počelo slabjeti. Umro je dvije godine nakon toga, pa je tako Jackie u 46. godini drugi put ostala udovicom. Nakon smrti i pravne bitke s njegovom jedinom kćeri i nasljednicom naslijedila je 26 milijuna dolara.

I bogati su smrtni

Nakon Onassisove smrti slavna je udovica odlučila pronaći posao u kojem bi uživala, a s obzirom na to da je oduvijek uživala u pisanju, prihvatila je posao urednice u Viking Pressu. No njezina karijera u toj kući bila je naglo prekinuta nakon što je ta izdavačka kuća objavila knjigu koja se fikcijski bavila Kennedyjevim ubojstvom. Iako je Jackie odobrila objavu, kritike New York Timesa bile su vrlo loše i optuživale su je da je i ona imala prste u njezinu objavljivanju, zbog čega je dala otkaz i zaposlila se u izdavačkoj kući Doubleday kao pomoćnica urednika. Od sredine 70-ih pa sve do smrti njezin je životni suputnik bio Maurice Tempelsman, bogati belgijski industrijalac i trgovac dijamantima.

Nažalost, 1993. dijagnosticiran joj je Hodgkinov limfom i unatoč tome što su prognoze na početku bile optimistične, rak se proširio. Umrla je u snu 19. svibnja 1994., dva i pol mjeseca prije 65. rođendana.

‘Ružičasti trokut‘

Slavni je par bio pod stalnim povećalom tiska i fotografa, posebno paparazza, no, valja to priznati, pružio je gladnim medijima i mnogo ‘štofa‘ da se njime bavi.

Osim svima znane ljubavne veze između J. F. Kennedyja i Marilyn Monroe, ali i Angie Dickinson te devetnaestogodišnje stažistice u Bijeloj kući Judith Exner, manje je poznata Jackiena ljubavna afera s ruskim baletanom Rudolfom Nurejevom, inače poznatim po homoseksualnim sklonostima. Pikantna je, međutim, pojedinost tko je bio umiješan u ljubavnu storiju s glasovitim baletanom, o čemu potanko izvještavaju Darwin Porter i Danforth Prince u knjizi ‘Ružičasti trokut‘ koja je još prije izlaska podignula mnogo prašine u javnosti. Glavni akteri toga ljubavnog trokuta bili su, naime, Robert F. Kennedy i njegova šogorica Jackie. Informacije su autori knjige dobili od glasovitih pisaca Trumana Capotea i Gorea Vidala. Prema informaciji spomenutih pisaca, Daily Mirror objavio je da je Nurejev, koji je 1961. pobjegao iz Rusije u SAD, viđen u telefonskoj govornici u strastvenu poljupcu s Jackieinim šogorom Robertom. Za ljubavnu storiju znalo je samo nekoliko Jackieinih najbližih prijateljica, a trajala je i nakon što je Kennedy 1963. ubijen u atentatu. Par je snimljen za zajedničkog boravka na ladanjskom imanju u Engleskoj 1968., a Paris Match objavio je da se baletan u pijanu stanju hvalisao tom romansom.

Za baletanovu naklonost borila se i Jackieina sestra Lee Radziwill. Jackie je navodno priznala Trumanu Capoteu: ‘Mislim da Rudi sustavno pokušava zavesti svakog člana moje obitelji, što će zacijelo pokušati i s mojim sinom čim dovoljno naraste.‘

 

30. travanj 2024 13:35