Lider trend
StoryEditor

Sveti gral makroekonomike

04. Listopad 2015.

Globalna financijska kriza i slom gospodarstva 2009. pojačali su strahove da bi se iza ugla mogla kriti sljedeća velika ekonomska depresija.

Iako su se kreatori politika diljem svijeta koristili svime u svojoj moći za borbu protiv recesije, do danas je postignut tek malen napredak. Paradoksalno, ni iz prošlih iskustava nisu se dale izvući pouke, jer svijet, primjerice, ni nakon sedamdeset godina nema odgovor na pitanje kako to da je depresija iz 1930-ih bila tako teška i tako dugotrajna. Ben S. Bernanke, bivši predsjedatelj američkog Feda, nazvao je uspjeh u razumijevanju Velike ekonomske depresije još ‘Svetim gralom makroekonomike‘. No Richard Koo smatra da nam je Velika recesija Japana koja je trajala od 1990. do 2005.  dala vrijedne sugestije ne samo o tome kako se jedno gospodarstvo može izvući iz dugotrajne recesije...

Sveti gral makroekonomikeRichard C. KooMate, Zagreb, 2015.

Mnogi ljudi vjeruju da je poduzetništvo nešto što se ne može naučiti, da su oni koji su postali uspješni rođeni s nečim što drugima nedostaje. A svi veliki poduzetnici poput Richarda Bransona, Stevea Jobsa, Billa Gatesa uspjeli su samo zato što su imali odlične proizvode. Upravo u tu priču vodi ‘Disciplinirano poduzetništvo‘, korak po korak do toga kako se stvaraju inovativni, uspješni proizvodi. Bilo da stvarate fizički predmet, usluge ili isporučujete informacije, knjiga objašnjava potrebne procese u 24 koraka koje bilo koja marljiva osoba može naučiti. Istina je da poduzetništvo može biti kaotično, ali situacije koje su prema svojoj prirodi nepredvidljive zahtijevaju sustavni okvir koji vam omogućuje da se smanji rizik.

Disciplinirano poduzetništvoBill AuletMate, Zagreb, 2015.

Usamljenost i otuđenost, odnos prema tijelu i starenju, ljubav i njezine mračne strane, odrastanje, nasilje u školi, pitanje roditeljske odgovornosti, život osoba s invaliditetom, složeno afirmiranje osobnih identiteta i pitanje promjene spola, ekološka osviještenost, sudbine pojedinaca što žive na društvenoj margini... sve su to teme koje u svojoj knjizi obrađuje Emmanuelle Pagano. Bilježi mirise, geste, glasove koji su spojili i razdvojili dvoje ljubavnika i tematizira njihovo pitanje teritorija, prostora, bliskosti i udaljavanja, slobode i dominacije. Prvotna ushićenost susretom, detalji koji su se u početku dojmili, smiješna osobina koja je nekoga osvojila, nerijetko imaju tužan epilog: nastupaju napuštanja, odljubljivanja, pakiranje kovčega i zaborav.

VezivanjaEmmanuelle PaganoNaklada Ljevak, Zagreb, 2015.

Potresna knjiga Christine Baker Kline priča je o vremenu Velike krize kada više od 200.000 napuštene djece putuje s američkog istoka na Srednji zapad. Zapravo, između 1845. i 1929. tzv. vlakovi siročadi redovito su prometovali na toj relaciji  prevozeći stotine tisuća napuštene djece, čiju je sudbinu odredila čista sreća. Hoće li ih usvojiti brižna obitelj ili će se suočiti s djetinjstvom i adolescencijom punom teškog rada i služenja? Kroz zamišljenu sudbinu jedne od mnogobrojnih, irske useljenice Vivian Dal, autorica priča o sudbini te nesretne djece. Vivian će proći muku odvajanja u vlaka, odrast će i kasnije se vratiti na istok. Živi mirnim životom na obali Mainea sve dok se ne susrestne sa suvremenom sudbinom 17-godišnje Molly...

Vlak siročadiChristina Baker KlineMozaik knjiga, Zagreb, 2015.

29. travanj 2024 10:31