Lider trend
StoryEditor

VIDEO: Kako nastaje 3D SoMo Borac

04. Rujan 2014.
Piše:
lider.media

SoMo Borac, 3D printana statua kojom se nagrađuju najbolji društvenomrežni, odnosno mobilni projekti, i ove godine izaziva jednaku pozornost. Pogledajte kako nastaje SoMo Borac!

Statuu printa Orca Design, odnosno Ante Vukorepa, zaljubljenik i rani usvajač novih tehnologija s kojim smo razgovarali o 3D printu i omiljenoj SoMo statui.

Koliko traje printanje jednog SoMo Borca?

Oko 7 sati za figuru i slova. Moglo bi biti gotovo i znatno brže, ali nauštrb površinskog finiša. Također, printer na kojem se SoMo Borci printaju trenutačno je konfiguriran za printanje manjih objekata visokom rezolucijom, pa veći objekti, poput ovog, traju duže (jer je mlaznica manja, ekstruder sporiji i tako to).

Što to točno znači s tehničke strane?

Znači da na print same statue potrošimo oko 6 sati te utrošimo oko 80 cm^3 materijala. Za slova nam, pak, treba 1 sat te oko 20 cm^3 materijala. Sam materijal (biorazgradiv polimer PLA koji se proizvodi iz šećerne trske) dolazi u kilogramskim rolama filamenta debelog 3mm, a na print jedne statue potroši se otprilike 15m/124g za jednog borca te oko 3m/25g za pripadajuća slova logotipa.

Koji su najbolji 3D printovi nastali u Orca Designu?

Od vizualno neimpresivnih (štoviše iznimno dosadnih), ali za printanje zahtjevnih, prototip dijela za jedan proizvod Končara EASN. Od vizualno impresivnih, minijaturni print skena statue lava (http://www.thingiverse.com/make:69010). Zanimljiv eksperiment bio je i laserski sken, minijaturizacija i print Schleichove gumene dječje figurice. Spomenuo bih još i narudžbu printa minijaturne verzije Njuškalove maskote, premda je projekt ‘‘zamro‘‘ zbog tehničkih poteškoća (otpadajući dijelovi :).

Hoće li se Orca Design u budućnosti baviti samo 3D printanjem?

Premda bih volio da se firma može baviti samo 3D printanjem (i 3D skeniranjem), teško. Naime, postoji niz masovnih servisa za printanje (doduše drugačijim postupkom, uz znatno manje ljudskog utjecaja i individualne pažnje), a i novi su na obzoru. Povrh toga, kako stvari stoje, to je više posao ‘‘iz ljubavi‘‘ nego profitabilna djelatnost.

Kada će 3D printanje ući u mainstream? Kada ćemo svi kod kuće imati 3D printere?

Vjerojatno vrlo skoro. Ove godine na platformama za grupno financiranje pojavio se niz kompaktnih printera koji obećavaju vrlo lako korištenje i office friendly rad. Sljedeće godine vidjet ćemo u kolikoj će mjeri ta obećanja biti ispunjena.

Mislim da pitanje trenutačno nije hoće li 3D printanje ući u mainstream, nego imaju li kućni korisnici (izvan hobističkih krugova) što printati. 3D printeri su, na kraju krajeva, samo još jedan način konzumacije sadržaja – netko taj sadržaj (u ovom slučaju 3D objekte) mora stvarati. Niz recentnih startupova taj problem pokušava riješiti portalima koji nude već gotove ili dijelom prilagođene objekte za printanje, ali oni su u većini slučajeva tek smicalica na nivou figurica ili šalica s imenom, a ne stvarni, uporabni predmeti.

Pogledajte video:

SoMo Borac, najvažnija digitalna nagrada, prepoznaje najbolje na društvenim mrežama i mobilnom svijetu u osam kategorija. Najbolja mobilna aplikacija, Facebook stranica i contentmarketinški projekt samo su neke od njih. Prijaviti se mogu tvrtke, agencije i freelanceri, a prijave su besplatne i traju do 9.9.

www.somoborac.com

15. svibanj 2024 22:52