Lider trend
StoryEditor

Vratimo osmijeh Lijepoj Našoj

17. Siječanj 2016.

Guste Santini nije samo pripadnik stare garde ekonomista nego i jedan od onih koje trpamo u kategoriju katastrofičara.

Pa odakle takvome ‘mračnjaku‘ posve nemračnjački, čak i poveseo, naziv knjige? Itekako je svjestan utega javnog duga, proračunskog i vanjskotrgovinskog deficita, slabe zaposlenosti i odavno neodrživa odnosa između umirovljenika i zaposlenih, no uvjeren je da resursa imamo dovoljno za nov početak. Knjiga otkriva sve ključne probleme: odnos između kamatne i profitne stope, nezaposlenost, zdravstveni i mirovinski sustav, nelikvidnost, tečaj, porezni sustav (u knjizi inzistira na tome da ekonomski aspekti oporezivanja tek moraju dobiti pravo građanstva). Nijedan od problema ne ostavlja ‘u zraku‘, za svako nudi (svoje) rješenje.

Vratimo osmijeh Lijepoj NašojGuste SantiniZnanje, Zagreb, 2015.

U trinaest eseja Goran Ferčec uranja u svijet svojih roditelja i svih predaka, onih stvarnih, ali i intelektualnih, te dolazi do onih koji su isključivo svojim radom osiguravali dostojanstvo sebi i svojoj obitelj. I bez obzira na to govori li o svom djedu težaku, majci radnici u dućanu ili pak Johannu Sebastianu Bachu ili Bertoltu Brechtu, ispisuje najtočniju sliku kulturnog radnika danas. Od nje ili njega očekuje se da svakodnevno promišlja stvarnost,  stvara nova djela ili reinterpretira stara,  luta od gaže do gaže, svjesno izabere ulogu apatrida nadajući se da će od svoga rada moći zaraditi za kruh svagdašnji. Jednako kao i nekadašnji proletarijat, današnji kulturni radnik strahuje za sutrašnjicu. A da bi shvatio svoj položaj, neizbježno se mora vratiti u prošlost.

Priručnik za jučerGoran FerčecFraktura, Zagreb, 2015.

Ovaj simpatični svjetski bestseler o japanskom umijeću reda i pospremanja prodan je u više od tri milijuna primjeraka. Svijet je osvojila metoda KonMari kojom svoj dom možete pretvoriti u trajno uredan i nenatrpan prostor. Nije stvar samo u pospremanju kuće, jer kad jednom uspostavite red u kući zadržavajući samo ono što volite i što vam treba, cijeli će vam se život drastično promijeniti. Osjetit ćete više samopouzdanja, više energije i motivacije da napravite red i u svom životu, prekinete vezu koja vas opterećuje, skinete višak kilograma, nađete posao u kojem ćete uživati. Ne samo da više nikada nećete biti neuredni nego ćete doživjeti nov životni početak, tvrdi Kondo koja u Tokiju danas vodi uspješnu tvrtku za – pospremanje.

Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti životMarie KondoMozaik knjiga, Zagreb, 2015.

21. svibanj 2024 08:06