Hrvatska
StoryEditor

ELEKTROMOBILNOST: Ministre Božinoviću, jeste li pokušali voziti romobil brzinom čovječjeg hoda?

24. Srpanj 2021.
Davor Božinovićfoto Ratko Mavar

– Halo, ministre, kako mislite regulirati status novih, malih vozila, mahom na električni pogon, koja mogu razviti brzinu i veću od 30 km/h i ozbiljna su opasnost i za vozače i za pješake?

– Zakonske promjene koje su u proceduri nisu regulirale nove sudionike u prometu kao posebnu kategoriju.

– Ali sad je prilika, kad već mijenjate zakon, da osim drakonskih kazni koje propisujete regulirate nove vrste gradskog prijevoza.

– U postojećem Zakonu o sigurnosti prometa na cestama nije propisana posebna kategorija vozila kao što su električni romobili, električni monocikli ili segwayi, a propisano je da je na kolniku zabranjeno igranje, vožnja dječjim biciklom, romobilom i koturaljkama, kao i sanjkanje, skijanje i sl. Slijedom navedenoga, budući da je zabranjeno kretanje romobila kolnikom, romobilom, električnim monociklom ili segwayom može se kretati samo površinom kojom se kreću pješaci.

– Dakle, ništa?

– U ovom trenutku MUP ne razmatra uvrštenje električnih romobila, električnih monocikala ili segwaya kao zasebne kategorije vozila u Zakon o sigurnosti prometa na cestama.

Ovaj 'razgovor' s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem montiran je na osnovi Liderovih pitanja i službenih MUP-ovih odgovora objavljenih na Liderovu portalu 12. travnja 2019..

– Halo, ministre, što je novo u prometnim propisima?

– U izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji smo uputili u javnu raspravu uvodimo novi pojam koji označava potpuno automatizirano vozilo, odnosno vozilo koje se može kretati na cesti bez prisutnosti vozača – vozilo koje se koristi hardverom i softverom za kontinuiranu potpunu dinamičku kontrolu vozila (potpuno automatizirano vozilo bez upravljača).

– Svaka čast! A kako mislite riješiti sve veći problem u prometu s romobilima i sličnim vozilima?

– Vozilo bez sjedećeg mjesta, dakle električnim romobil, monocikl s motornim ili električnim pogonom, definira se kao osobno prijevozno sredstvo, a čiji radni obujam nije veći od 25 cm ili čija trajna snaga elektromotora nije jača od 0,25 kW i koja na ravnoj cesti ne može razviti brzinu veću od 25 km/h.

– Pa kako ste se samo sjetili! Ali što je s romobilima koji postižu brzinu veću od 25 kilometara na sat? Ima ih koji voze i do 70 na sat.

– Svi ti električni romobili, kao i oni sa sjedećim mjestom, morat će biti homologirani i registrirani da bi mogli sudjelovati u prometu na cestama. Ista je stvar s električnim biciklima. Svi oni kojima je snaga veća od 0,25 kW i razvijaju brzinu veću od 25 km/h također će morati biti homologirani i registrirani.

– Ali na tržištu gotovo da i nema romobila ispod 0,25 kW.

– …

– Romobile ste smjestili na biciklističke staze, gdje one postoje, odnosno na pločnik, ali tu, na veselje pješaka, neće smjeti voziti brže od čovječjeg hoda. Jeste li to pokušali, odnosno uspjeli bez pada?

– Nisam.

Ovaj 'razgovor' s ministrom ministrom Božinovićem montiran je na osnovi aktualnoga Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji je do 8. kolovoza na javnoj raspravi.

24. travanj 2024 11:14