Hrvatska
StoryEditor

[Hrvatski SWOT] Velibor Mačkić: S drugačijom strukturom ekonomije bio bi manji i strah od velikog zatvaranja

11. Prosinac 2020.
Velibor Mačkić

U srijedu je održana prva sjednica Ekonomskog savjeta predsjednika Milanovića, kojem je na čelu naš današnji analitičar Velibor Mačkić.

Savjet je kritički ali ipak diplomatski analizirao Vladin prijedlog Strategije 2030. Mačkić se složio s Liderovom ocjenom da je strategija primarno načinjena kao instrument koji će poslužiti samo jednoj svrsi, a to je da se povuku sredstva iz europskih fondova.

Ocijenio je da se sa strategijom evidentno kasni, a da 'sasvim konstruktivno rečeno', postoje mjesta za poboljšanje u dokumentu koji je u suštini 'catch-all', ali mu nedostaju jasni prioriteti. Istodobno imate navedeno sve, dok pak s druge strane ne postoje mjere kada bi se nešto trebalo napraviti, izjavio je Mačkić.

A što bi – prema mišljenju predsjednikovog osobnog ekonomskog savjetnika trebalo napraviti? Dio odgovora može se iščitati iz njegove SWOT analize hrvatske ekonomije.  

Silvano Hrelja u jučerašnjoj analizi spomenuo je prijetnju u vidu posljedica mjera protiv korone. I Mačkić se boji utjecaja 'velikog zatvaranja', odnosno odgođenog oporavka zbog strukture ekonomije.

Ta struktura mogla bi se bar malo promijeniti ako iskoristimo priliku koju on vidi u industriji, odnosno u preseljenju dijela proizvodnje multinacionalki iz Azije u Europu. Smatra da nam treba strukturna transformacija ekonomije na zelenim i digitalnim osnovama. Mačkić se boji da će ekonomska politika koja neće mijenjati strukturu ekonomije održavati isti model rasta.

A novi model, za dvostruko većim rast BDP-a, zagovara i Vesna Vučemilović, čiju analizu objavljujemo u ponedjeljak.

U novom tiskanom i digitalnom izdanju Lidera možete pročitati analize Velibora Mačkića, Vesne Vučemilović (Domovinski pokret), Gorana Dodiga (HDS) i Silvana Hrelje (HSU), te SWOT analizu poljoprivrede Marine Kresoje (Smarter)

25. travanj 2024 09:04