Hrvatska
StoryEditor

Najpametnija prometnica u HR u Kutini i partnerstvo s kineskim divom Huaweijem i domaćim OIV-om

28. Travanj 2021.

U Poduzetničkom inkubatoru Kutina potpisana su dva značajna ugovora za razvoj pametne poslovne zone, odnosno prve pametne poslovne zone u RH Industrijsko-logističke zone u Kutini.

Grad Kutina je koncem 2020. godine pokrenuo pilot projekt digitalizacije poduzetničke infrastrukture pod nazivom 'SMART&KIND'- Prva pametna poslovna zona Kutina koja je detaljno predstavljena u sklopu konferencije u suradnji s HGK. Prva pametna poslovna zona Kutina jedinstven je projekt u RH putem kojeg će se pružiti poduzetnicima koji posluju i žele poslovati u Kutini digitalno okruženje i sve benefite modernih tehnologija kako bi unaprijedili svoje poslovanje.

- Potpisali smo ugovor o nabavci najveće stavke ovog projekta, pametnog sustava za brojanje i analizu vozila (IPS) koje prometuju u PZK1,PZK2 i PZK3 s tvrtkom Odašiljači i veze u vrijednosti 120.000 kuna. IPS je najsofisticiraniji software koji se koristi u prometu, broji i kategorizira vozila koja prolaze u oba smjera na određenoj prometnici. Uz to, potpisali smo ugovor o partnerstvu i razumijevanju sa tvrtkom Huawei koja je sustav proizvela te izrazila interes za budućom suradnjom na ovom projektu. Izuzetno nam je drago kako je naš projekt privukao pozornost tako velikih tvrtki poput OiV-a i Huaweija - rekao je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić.

- Idući korak je u što skorijem roku zamijeniti semafor na aleji Vukovar s novim moderniji semaforom koji će omogućiti sustavu upravljanje ovisno o broju automobila koji se trenutno nalaze u koloni. Ukupna vrijednost pilot projekta je 300.000,00 kuna plus pdv - istaknuli su iz Grada Kutine.

- Drago mi je što je Grad Kutina prepoznao OIV-a kao partnera u razvoju pametnih usluga Grada Kutine i započinjemo suradnju u ovom projektu. Nadam se kako će se suradnja nastaviti i u budućnosti - rekao je Mate Botica, direktor OIV-a.

- Digitalizacija života uvelike je prisutna te osim što nam olakšava život pametna tehnologija, ona nam pomaže u poslovanju, ali i komunikaciji. Grad Kutina potpisao je sporazum o suradnji te se nadamo i ubuduće surađivati kako bismo tehnološka rješenja približili i samom Gradu Kutini. Slični sustavi pametnih gradova već su implementirani i u samoj Kini i europskim metropolama što je uvelike olakšalo poslovanje i život građana - rekao je Zhang Qiming, direktor Huaweia Hrvatska.

Potpisom ovog ugovora završava se inicijalna pilot faza ovog projekta te počinju pripreme projekta za prijavu na nadolazeće EU natječaje.

U sklopu pilot projekta nabavljeni su (uz jedan postojeći) dodatna 2 info kioska koji će biti postavljeni na lokacije u centru Kutine. Putem njih omogućit će se poduzetnicima BESPLATNO OGLAŠAVANJE. Poduzetnici će moći poslati gradu svoje promo materijale u obliku digitalnih plakata i video reklama koje će grad objavljivati na kioscima. Nakon provedene nabave kao najjeftinija i najbolja ponuda odabrana je ponuda tvrtke SOLBI d.o.o iz Kutine u vrijednosti 90.000 kuna.

Tvrtka EM2 iz Kutine napravila je interaktivnu web kartu za investitore koja se može pronaći na web stranicama zone KIND.hr. Karta sadrži sve relevantne informacije za poduzetnike koji su zainteresirani za pokretanje poslovanja u Gradu Kutini poput pregleda dostupnih čestica, karakteristika pojedinih čestica poput udaljenosti od autoceste, dostupnosti komunalnih priključaka, cijene, kvadrature itd.

U ovom projektu napravljen je velik korak i u općenitoj digitalizaciji samog grada. Kao jedan od elemenata Grad Kutina je nabavio centralni sustav za upravljanje 'pametnom' infrastrukturom. Spomenuti sustav omogućuje pregled i upravljanje svim pametnim uređajima koje grad posjeduje ili ima u planu nabavljati. CMS je temelj svakog 'Smart City' projekta te će uvelike omogućiti uštede u budućnosti. Kao najbolja ponuda ocijenjena je ponuda tvrtke Telemetris d.o.o. iz Varaždina u vrijednosti 60.000 kuna. 

{embed_digitalno_izdanje}{/embed_digitalno_izdanje}

26. travanj 2024 14:16