Hrvatska
StoryEditor

Pet Centar promijenio vlasnika i završio u rukama novog fonda

16. Srpanj 2021.
Pet Centar Zagreb, Heinzelovafoto Ratko Mavar
piše: Antonija Knežević
Rohatyn Group (TRG), američki fond za upravljanje imovinom, prodao je tvrtku Pet Network International private-equity fondu A&M Capital Europe. Tvrtka Pet Network International nastala je spajanjem nekoliko trgovačkih lanaca specijaliziranih za prodaju proizvoda za kućne ljubimce koje je Rohatyn Groupa kupila 2018. godine. Tada su kupili hrvatski lanac Pet Centar, rumunjski Maxi Pet i slovenski Mr. Pet. Osim kroz te lance koje je akvirirala, Rohatyn Groupa proširila se i organskim putem na tržište Bugarske, gdje je otvorila dva prodajna mjesta.

Iako je prošlo samo tri godine od investicije u ovo specijalizirano maloprodajno tržište, u Rohatyn Groupi su očigledno vidjeli dobru priliku za njezino unovčenje te su odlučili prodati trgovački lanac kojem su u međuvremenu podigili vrijednost.

Pet Centar osnovali su 1999. godine Igor Novak, Marko Vojković i Juraj Mucko, srednjoškolski prijatelji koji su zajedno pokrenuli i tvrtke Adriatica.net te Emporion no nakon razlaza poslovnih partnera, od 2005. godine kao jedini vlasnik Pet Centra ostao je Igor Novak. On je u međuvremenu razvio lanac otvarajući trgovine velikih formata u Hrvatskoj, Srbiji i Rumunjskoj, stvorivši tako najveći trgovački lanac za kućne ljubimce na ovim prostorima. Stoga je Pet Centar i Rohatyn grupi poslužio kao okosnica za daljnje širenje.

Glavni operativac za vrijeme Novaka bila je Ljiljana Markov Međugorac, koja je ostala u kompaniji i nakon ulaska Rohatyn grupe.

- Akvizicija Rohatyn Groupe je bila važna prekretnica koja nam je pomogla u postizanju brzog rasta, internetskom širenju, proširenju portfelja vlastitih robnih marki, otvaranju novih prodajnih mjesta te u mnogim drugim inicijativama. Unatoč globalnoj pandemiji prošle godine proširili smo se na novo uzbudljivo tržište, Bugarsku. Svi smo ponosni na postignuća timova Pet Networka koja su snažno potkrijepljena TRG-ovom podrškom i smjernicama. Iako ćemo se sada oprostiti od svojih kolega iz TRG-a, također smo uzbuđeni što ćemo započeti sljedeće poglavlje u razvoju tvrtke u partnerstvu s AMCE-om, koji poput TRG-a dijele našu viziju budućeg rasta tvrtke – kazala je Ljiljana Markov Međugorac, CEO Pet Network Internationala.

Osim otvaranja novih prodajnih mjesta i širenja na nova tržišta, u tri godine koliko je Pet Network International bila u vlasništvu Rohatyn Groupe tvrtka je značajno iskoračila u online segment te jako puno uložila u razvoj i plasiranje vlastitih robnih marki. No, tvrtke koje je preuzela i dalje u različitim zemljama posluju pod starim nazivima te imaju različit asortiman tako da će novi kupac morati poraditi na daljnjoj konsolidaciji i unificiranju brendova na svim tržištima na kojima posluje.

A&M Capital Europe, dio je Alvarez & Marsal Capital privatne investicijska tvrtke osnovane 2011. godine, koja je usko povezana s Alvarez & Marsal, Inc. (“A&M”), najvećom savjetodavnom tvrtkom na svijetu. U Hrvatskoj se Alvarez&Marsal našao u središtu pozornosti prije četiri godine kada je vrlo kratki period bio savjetnik za restrukturiranje Agrokora.

25. travanj 2024 02:58