Hrvatska
StoryEditor

Tomislav Radoš: Naš sektor OIE može igrati puno značajniju ulogu u energetskoj tranziciji Europe

30. Rujan 2020.
Tomislav Radoš

Ambiciozni ciljevi postavljeni u sklopu Europskog zelenog plana odlična su prilika za razvoj tvrtkama koje se bave obnovljivim izvorima energije (OIE), a upravo tvrtke iz tog sektora sudjelovale su u srijedu na Hrvatsko-španjolskom forumu o OIE u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Veleposlanstva Kraljevine Španjolske u RH. 

- Iako udio Hrvatske u obnovljivim izvorima energije u ukupnoj potrošnji premašuje cilj EU od 20 posto do kraja 2020. godine, potencijal je puno veći. Naš sektor obnovljive energije može igrati puno značajniju ulogu u postizanju uspješne energetske tranzicije u Europi. Imamo tvrtke koje posjeduju vještine i znanje, a u partnerstvu s drugim kompanijama iz Unije mogu postati snažni igrači na međunarodnom tržištu. Današnji Forum promovira upravo takav tip suradnje i tvrtkama bi trebao pomoći da pronađu svoje mjesto na vrlo potentnim tržištima Hrvatske i Španjolske, ali i da zajedno uđu na treća tržišta - istaknuo je potpredsjednik HGK za industriju i energetiku Tomislav Radoš otvarajući Forum.

Veleposlanik Kraljevine Španjolske u RH Alonso Dezcallar De Mazarredo pohvalio je suradnju s Komorom i naglasio da je u teškim vremenima u kojima se nalazimo ekonomska suradnja ključna za brz oporavak.

- Naša je dužnost da motori naših gospodarstava uvijek budu u pogonu, zato smo danas tu, da povežemo kompanije iz sektora OIE-a i tako dodatno ojačamo naše odlične bilateralne odnose - poručio je Dezcallar De Mazarredo.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić kazao je da zadnjih nekoliko godina stvaraju regulativu koja će olakšati tranziciju Hrvatske na niskougljično gospodarstvo.

- Želimo svim našim građanima pružiti sigurnost u opskrbi energijom i podizati energetsku učinkovitost. Treba nam promjena paradigme prema dekarbonizaciji, a to je ujedno i odlična prilika za privatni sektor da iskoristi tu tranziciju - izjavio je Milatić, uz napomenu da EU u skoroj budućnosti planira investicije u OIE teške 20 milijardi eura.

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula osvrnuo se na rad Tajništva za otoke pri Europskoj komisiji koji je usmjeren na energetsku tranziciju otoka.

- Teško je kreirati politike koje bi uniformirano razvijale potencijale OIE svakog otoka zasebno jer imaju mnoge specifičnosti, ali svejedno smo u samom vrhu energetske tranzicije po tom pitanju. Sljedeća faza je fokusirana na izgradnju kapaciteta otoka da budu što samodostatniji po pitanju energije. Cijela ta inicijativa dio je Europskog zelenog plana, a tko će bolje od otočana pokazati primjerom da možemo bolje i učinkovitije koristiti resurse. Njihova iskustva olakšat će tranziciju svima - poručio je Picula.

Nakon predstavljanja tržišta Hrvatske i Španjolske održan je panel Budućnost održivih rješenja u energetici na kojem su sudjelovali  Alberto Castañeda, direktor tvrtke Development Gorona del Viento S.A. (online), Ivan Andročec iz HEP-a, Darko Jardas iz Regionalne energetske agencije Kvarner, Aljoša Pleić iz tvrtke Acciona Energia, Bojan Reščec iz RP Globala i Mirko Tunjić iz Circular Energy Resourcesa.

Castañeda je predstavio projekt energetske tranzicije na OIE na kanarskom otoku El Hierro koji je prošle godine 54 posto energije proizvodio iz vjetroparka Gorona del Viento, čime su uštedili gotovo 7000 tona goriva i izbjegli emisiju 23.000 tona ugljičnog dioksida u atmosferu.

Andročec je govorio o strategiji obnovljivog razvoja HEP-a do 2030. godine. Kazao je kako je osnovana na četiri stupa: revitalizaciji postojećih hidroelektrana, izgradnji novih hidro pogona, izgradnji novih OIE pogona i visokoučinkovitoj kogeneraciji na plin. Ukupno, u tim tehnologijama, HEP do 2030. godina planira dobiti 1.500 MW nove snage.

Jardas je prezentirao energetsku tranziciju kvarnerskih otoka prema čistoj energiji u sklopu inicijative "Čista energija za EU otoke". Najavio je izgradnju novih pogona i skladišnih sustava te poručio kako će svoja iskustva dijeliti i s drugim hrvatskim otocima.

Pleić je pojasnio što sve španjolska tvrtka Acciona Energia radi na našem tržištu, kazavši kako su tu prisutni već 15 godina.

- Važno je da uvijek gledamo naprijed, ispred trenutnih standarda i propisa koji još uvijek kaskaju za razvojnim projektima. U Hrvatskoj smo realizirali više od 10 projekata, a u planu imamo i nekoliko zanimljivih novih pogona na vjetar i sunce - najavio je Pleić, dodavši kako se dosta naslanjaju na lokalne komponente i da OIE imaju svijetlu budućnost u Hrvatskoj.

Na njegovo izlaganje se naslonio i Reščec rekavši kako su bili među prvim developerima u Hrvatskoj te da im je HGK puno pomogla u poslovanju. „Sustav feed in tarifa pokrenuo je ulaganja 2007. godine, a od tada smo realizirali nekoliko velikih projekata, uključujući vjetropark Danilo“, istaknuo je Reščec pa pozvao španjolske tvrtke da ih kontaktiraju za suradnju jer uvijek traže kvalitetne partnere. 

Tunjić je izjavio kako Španjolska i Hrvatska imaju dosta toga zajedničkog i mogu međusobno učiti iz dosadašnjih iskustava. „U Hrvatskoj se moramo usmjeriti na razvoj tržišnog i zakonskog okvira koji će dati šansu manjim projektima“, zaključio je.

Prisutni su imali priliku čuti i online predavanje o energetskoj tranziciji španjolske multinacionalne elektroprivredne kompanija Iberdrola koje traje preko 20 godina i u koju je u tom razdoblju uloženo preko 100 milijardi eura. Ta će ulaganja, usmjerena na elektrifikaciju gospodarstva, inovacije i tehnološki napredak, kao i veću povezanost potrošača, premašiti 10 milijardi eura u 2020. i rezultirati s 4.000 novih MW instalirane snage (porast od 8 posto). Iberdrola se obvezala i da će do 2050 biti u potpunosti ugljično neutralna kompanija.

U sklopu Foruma održana je i radionica s ciljem razmjene primjera dobre prakse u korištenju obnovljive energije kao i poslovni razgovori preko 30 hrvatskih i španjolskih tvrtki i institucija iz sektora OIE.

19. lipanj 2024 18:54