Hrvatska
StoryEditor

Zlatko Hrkać: Ne prodajemo SofaScore jer nam financije nisu prepreka za daljnji rast

01. Veljača 2022.
Zlatko Hrkać

Malo je falilo da SofaScore, aplikacija za praćenje sportskih rezultata koju razvija domaća IT tvrtka Sofa IT, u počecima svog poslovanja bude prodana većem konkurentu i da njezin razvoj nastavljaju pod palicom strane tvrtke, priznao je to suosnivač i izvršni direktor SofaScorea Zlatko Hrkać u nedavnoj objavi na LinkedInu.

– Radilo se o tada ogromnom iznosu koji nam se činio nedostižan i iako smo mislili da ga nećemo zaraditi još godinama, ponudu smo odbili i zapravo se odlučili na još puno godina truda i rada. I kasnije su povremeno dolazile ponude koje su nas samo uvjerile da idemo u dobrom smjeru, razvijamo kvalitetan proizvod i svaki put smo zaključili isto – da NE želimo prodati – napisao je Hrkać u objavi, a za Lider je potvrdio da se radilo o njihovom glavnom konkurentu koji u tom trenutku još uvijek nije bio razvio mobilnu aplikaciju za svoj produkt.

– Ponuda je došla u jako ranoj fazi našeg razvoja kada je SofaScore postojao tek dvije godine, ali je konkurencija prepoznala da ovo neće biti samo još jedan u nizu neuspješnih pokušaja kakve su do tada naviknuli gledati. Valuacija je bila 50 milijuna kuna s jasno definiranim ciljevima koje trebamo ostvariti u naredne dvije godine – objasnio je Hrkać.

Održiv rast

I zbog te odbijenice nisu požalili. Naime, SofaScore danas ima 150 zaposlenika u uredima u Zagrebu i Rio de Janeiru. Njihova web stranica i aplikacija svakog su mjeseca polazne točke čak 20 milijuna korisnika, ljubitelja sporta diljem svijeta koji žele uživo pratiti rezultate utakmica, turnira, mečeva i utrka te dobiti dodatne informacije o timovima i igračima u 25 sportova. Od 2016. bilježe kontinuirani rast prihoda, u pandemijskoj 2020. uprihodili su 41,8 milijuna kuna, a 2021.godinu završili su s rastom prihoda od 92 posto, ostvarenim u 101 zemlji. Hrkać taj rast pripisuje povećanom broju montiziranih tržišta, porastu broja korisnika, ali i većem broju sportskih događanja u odnosu na prethodnu godinu.

image

Zlatko Hrkać

– Uz to, možda i najvažniji razlog ovolikog rasta jest činjenica da smo gotovo u potpunosti napustili agencijski model prodaje inventara na webu i aplikaciji oformivši tim koji samostalno prodaje oglasni prostor. To nam se pokazalo kao pun pogodak te ćemo i dalje širiti sales tim centralno u Hrvatskoj te lokalno na ključnim tržištima – rekao je Hrkać naglasivši da njihov rast čini održivim i to što ne ovise o jednom kupcu ili tržištu.

Želja im je osigurati globalni doseg proizvoda te njegovu prisutnost na svim kontinentima, a u narednom razdoblju jedan od ciljeva im je i lokalni pristup većim tržištima, kao i fokus na veći broj sportova. Temelj daljnjeg rasta vide u inovacijama.

– Kao i do sada, sve daljnje planove širenja temeljimo na financijskoj samoodrživosti i vlastitom kadru kojeg kontinuirano zapošljavamo u svim segmentima poslovanja. SofaScore je uvijek bila predvodnik kroz inovativne funkcionalnosti koje je konkurencija kopirala. To se pokazalo kao pun pogodak zbog kojeg i dalje stavljamo fokus na generiranju velikog broja ideja od koje samo najbolje završe u produktu, poput primjerice ocjene igrača koja je postala svojevrsni benchmark u svijetu nogometa – dodao je Hrkać.

Budući jednorog

SofaScore je od početka pandemije koronavirusa do danas primila više ponuda za prodaju i investicija nego od osnivanja 2010. godine pa do pojave pandemije.

– Da smo se bili odlučili na tu opciju prodaje, siguran sam da danas na Vrbanima ne bi radilo 150 ljudi, a pitam se i koliko bismo [suosnivač i glavni operativni direktor SofaScorea] Ivan Bešlić i ja bili motivirani da guramo projekt na ovu razinu gdje je trenutno jer tada ne bi više radili za sebe nego za neke Čehe – zaključio je Hrkać u objavi dodajući da je za uspjeh ključna motivacija.

Iako su im danas ponude puno veće, njihova odluka i dalje je ista.

– Ne prodajemo se jer nam financije nisu prepreka za daljnji rast – zaključio je svoju objavu Hrkać, čijoj tvrtki mnogi predviđaju uspjeh budućeg hrvatskog jednoroga, uz bok Infobipu i Rimcu.

24. travanj 2024 10:12