Svijet
StoryEditor

Digitalne banke više nisu novost - pogledajte koje su su najpopularnije

24. Listopad 2021.

U zadnjih nekoliko godina sve je popularnije otvaranje digitalnih banaka koje posluju u više država a sve ih karakterizira da su dostupne putem pametnih telefona te da se besplatan bankovni račun u digitalnoj banci dobije za svega desetak minuta. Sve što je potrebno je odraditi verifikaciju i skinuti aplikaciju željene digitalne banke. Digitalne banke ozbiljna su konkurencija tradicionalnim bankama od kojih se razlikuju po tome što postoje samo u digitalnom obliku a još se nazivaju i neobanke ili virtualne banke. Zahvaljujući svom digitalnom obliku dostupne su svima koji su u posjedu pametnog telefona te omogućuju planiranje i mikro upravljanje financijama a mnoge nude i razne opcije povezane s kriptovalutama.

U posljednje vrijeme pojavio se veliki broj takvih banaka, a svaka država ima svoje favorite. Stoga donosimo pregled najpopularnijih digitalnih banaka po državama.

U Ujedinjenom kraljevstvu najpopularnija digitalna banka je Monzo, u SAD-u to je Square, u Australiji Ubank. Revolut je pak od nedavno dostupan i u Hrvatskoj a osim kod nas, Revolut dominira u još 17 država, pretežito europskih.

image
foto businessfinancing.co.uk

Glavna značajka svih digitalnih ili virtualnih banaka je njihova snažna usredotočenost na tehnologiju. Budući da se svijet odmaknuo od računala i usredotočio se na manje uređaje poput pametnih telefona i tableta, digitalne banke brzo su se pojavile s rješenjem za sveukupno mobilno bankarstvo na dlanu, dok su tradicionalne banke kaskale pa su većinom kasno reagirale na taj novi trend. Ipak i one se sad polako prilagođavaju. Još jedna prednost digitalnih banaka je svakako brzina koju će tromi tradicionalni bankarski sustavi teško dostići.

Osim veće učinkovitosti i dostupnosti, digitalne banke osvajaju tržište jer mogu ponuditi iste usluge kao i redovne banke ali po nižoj cijeni. Budući da nemaju skupu infrastrukturu mogu si priuštiti i manje osoblja. Sve to rezultira značajno nižim troškovima poslovanja, a posljedično i nižim naknadama, što u konačnici stvara bolju i povoljniju ponudu za njihove klijente. A ponuda kod većine njih uključuje otvaranje računa unutar 10 minuta bez papirologije, tekuće račune, debitne kartice, opciju zajedničkih računa, povoljnija i brža plaćanja, povoljnije tečajeve za konverzije i ukupno veću kontrolu nad financijama ali i još mnogo više.

image
foto businessfinancing.co.uk

19. travanj 2024 15:30