Svijet
StoryEditor

Disneyev projekt Exo oživljava junake iz stripova i filmova

28. Kolovoz 2021.
Disney world

Nakon dvije godine tajnosti Disney je ipak otkrio što se točno krije iza njegova projekta Exo pomoću kojeg namjerava oživjeti najveće junake iz stripova i filmova te privući još više posjetitelja u svoje zabavne parkove. Diljem svijeta Disneyevi zabavni parkovi su u 2019. godini imali 156 milijuna posjetitelja, najviše od svih tematskih parkova, dok je Disneyev odjel za zabavne parkove i proizvode za prodaju, činio 37 posto od 69,6 milijardi dolara ukupnih prihoda.

Disneyjev tim za istraživanje i razvoj razvija naime divovski egzoskelet ili vanjski kostur za podupiranje tijela likova kako bi se mogli lakše kretati, razgovarati i družiti s obožavateljima. Još se ne zna kada će se veliki likovi junaka pojaviti u Disneyevim zabavištima i koji će to likovi biti - sve je ipak još u ranoj fazi jer inženjeri pokušavaju spojiti brojne nove tehnologije poput primjerice 3D ispisa.

Moguće je ipak da će se raditi o Hulku čiji su dijelovi viđeni u Disneyevoj radionici ili liku iz Ratova zvijezda čudovištu Wampi, ali i o malom Grogu iz serije The Mandalorian iz franšize Ratova zvijezda. Disney je u travnju već predstavio robotskog Groota iz Čuvara galaksije sklopu projekta Kiwi, koji hoda, pleše i maše, a ti će roboti  imat će senzore s umjetnom inteligencijom koji omogućuje prepoznavanje ljudi.

Početkom godine u Disneyjevu parku California Adventure izbačen je i Avengers Campus koji se usporedo razvija prema Marvelovom likovima i za parkove u Parizu i Hong Kongu. Tada je predstavljen također prvi na svijetu animatronski Spider-Man, odnosno mehanotronički lik ili najjednostavnije robot koji može izvoditi najrazličitije vratolomije. Prelazak Disneyja s hidraulike na elektroniku označilo je 2016. uvođenje likova iz Snježnog kraljevstva (Frozen) u ponudu parka na Floridi.

25. travanj 2024 01:20