Tehnopolis
StoryEditor

Apple u San Franciscu predstavio novi OS X Yosemite i iOS 8

03. Lipanj 2014.
Piše:
lider.media

Na jučerašnjoj Appleovoj konferenciji u San Franciscu predstavljen je Yosemite – novi OS X za računala te osma verzija iOS-a, koja će biti dostupna od jeseni.

Nakon predstavljanja, moguće je zaključiti jednu stvar – Apple je spreman za ozbiljnu bitku s Androidom. 

-130 milijuna kupaca koji su kupili neki iOS uređaj u proteklih 12 mjeseci, kupili su Appleov uređaj po prvi put. Mnogi od njih su prešli s Androida. Kupili su Android uređaj, greškom, te krenuli u potragu za boljim uređajem i kvalitetnijim životom. Zato su kupili iPhone i iOS - izjavio je Tim Cook, Appleov izvršni direktor.

Dodao je i da je gotovo polovica kineskih kupaca prešla s Androida na iPhone otkad se pojavio na tamošnjem tržištu.

Inovacije iOS 8 se od prethodnika razlikuje po brojnim stavkama. Novosti su interaktivne notifikacije kojima možete direktno odgovoriti na poruku ili komentar na Facebooku. Stisnete li tipku Home, imat ćete pregled nedavno korišteni popis kontakata. Spotlight pretraživanje od sad podrazumijeva i pretraživanje aplikacija koje nisu instalirane, a povezano je i s Wikipedijom.

Poruke imaju razvijenije grupne razgovore te mogućnost utišavanja notifikacija za razgovore koje ne želite pratiti. HealthKit sustav skuplja i predstavlja podatke vezane za fizičke aktivnosti korisnika. Siri se sada pokreće izgovaranjem ‘Hey Siri‘, a po novom prepoznaje i glazbu.

Novost je i ‘dark mode‘ koji omogućava zatamnjivanje sučelja koje je na taj način prilagođeno noćnom radu.AirDrop sada radi između iOS-a i Maca, što vam omogućava da mail počnete pisati na iPhoneu i jednostavno ga nastavite na računalu i obrnuto. Osim toga, od sad je moguće primati i slati pozive i SMS poruke preko Maca.

Predstavljen je i HomeKit koji omogućava korisnicima da kontroliraju uređaje u vlastitom domu putem smartphonea.- Samo iPhone može otvoriti garažna vrata ili otključati ulazna. Možete Siri reći nešto poput ‘spremanje za krevet‘ i biti sigurni da su vam garažna i ulazna vrata zaključana, grijanje smanjeno, a svjetla prigušena. – objasnio je Craig Federighi, Appleov stručnjak za razvoj softvera, publici u San Franciscu.

Apple je najavio i Touch ID prepoznavanje otiska prstiju kako bi se izbjeglo utipkavanje lozinke za pristup uređajima.

19. svibanj 2024 05:08