Preporučeno
StoryEditor

Deset mjera za uspostavljanje ravnoteže na tržištu rada

18. Lipanj 2016.

Sobzirom na to da zapošljavanje u Europskoj uniji još uvijek zapinje i ne pokazuje dovoljno živosti, Komisija je prošli tjedan izašla s novim mjerama za poboljšavanje zapošljivosti. Cilj je ‘Programa vještina za Europu‘ razvijanje širokog raspona vještina od rane životne dobi kako bi se bolje iskoristio ljudski kapital i u konačnici povećala zapošljivost, konkurentnost i rast u Europi, stoji u priopćenju Komisije. Zašto je to potrebno vjerojatno ne treba više nikome objašnjavati, na tržištu rada je kaos u kojem nezaposleni ne uspijevaju naći posao, poslodavci ne uspijevaju naći adekvatne radnike, vještine koje postoje nisu prikladne za poslove koji se nude itd. Namjera je Komisije stoga u deset mjera pokušati ponovo uspostaviti ravnotežu na tržištu rada.

I digitalna pismenost

Redom, Jamstvo za vještine pomoći će niskokvalificiranim radnicima steći minimum pismenosti i digitalnih vještina kako bi napredovali prema sekundarnom obrazovanju. Revizijom Europskoga kvalifikacijskog okvira ostvarit će se bolje razumijevanje kvalifikacija i bolje upotrebljavanje dostupnih vještina na tržištu rada. Treće, Koalicija za digitalne vještine i radna mjesta koja okuplja države članice i ostale dionike razvit će velik fond digitalnog talenta i osigurati da pojedinci i radna snaga u Europi budu opremljeni adekvatnim digitalnim vještinama. Nacrt za sektorsku suradnju na vještinama poboljšat će vještine u određenim ekonomskim područjima. Profil vještina za državljane trećih zemalja poduprijet će identifikaciju i profiliranje vještina i kvalifikacija azilanata, izbjeglica i ostalih migranata. Revizija Europass okvira ponudit će ljudima bolje i lakše alate za predstavljanje svojih vještina i dobivanje informacija o potrebnim vještinama i trendovima koji mogu pomoći u izboru karijere i učenja.

Praksa, praksa i praksa

Povećanjem mogućnosti za učenike uključene u strukovno obrazovanje i osposobljavanje da uče putem prakse te poboljšanjem vidljivosti dobrih rezultata strukovnog obrazovanja i osposobljavanja na tržištu rada ostvarit će se da strukovno obrazovanje i osposobljavanje bude prva opcija. Stvaranje inovatora i poduzetnika probat će se potaknuti revizijom Preporuke za ključne kompetencije kako bi se pomoglo većem broju ljudi u stjecanju osnovnih vještina potrebnih za život i rad u 21. stoljeću. Pratit će se svježe diplomirane u svrhu boljeg pregleda njihova kretanja kroz tržište rada i predložiti daljnja analiza i razmjena najboljih praksi u pogledu sprječavanja odlaska obrazovanoga kadra. Europski fondovi bit će glavni izvor financiranja tih mjera s više od 30 milijardi eura u razdoblju od 2014. do 2020.

27. travanj 2024 22:28