Preporučeno
StoryEditor

Upoznajte Kineza koji je preselio proizvodnju u SAD, jer mu je to jeftinije

10. Travanj 2017.

Naviknuti smo slušati kako velike kompanije iz SAD-a sele proizvodnju u Kinu, kako bi uštedjeli na radnoj snazi i drugim troškovima proizvodnje. U ovom slučaju, dogodilo se upravo suprotno. Kineski tvornice koja proizvodi staklo odlučio je proizvodnju preseliti u SAD, kako bi uštedio.

Poduzetnik Cao Dewang većinu svojih proizvoda izvozi u SAD. Iako su troškovi proizvodnje u SAD-u znatno skuplji nego u njegovoj zemlji, Kini, njemu se ipak više isplati proizvoditi u zemlji u koju izvozi, nego plaćati transport robe.

-Ukupno govoreći, porezno opterećenje za proizvođače u Kini oko 35 posto su viši nego u SAD-u, rekao je za China Business Network, Cao Dewang.

Dodao je kako mu se, kada se izračunaju troškovi za zemljište, razumne cijene energenata i kombinacijom različitih poticaja, više isplati proizvoditi u SAD-u, nego u Kini.

>>>Uz nastavak ‘rata za plavo nebo’, Kina najavila ekonomski rast od 6,5 posto

Cao Dewang planski je investirao preko milijardu dolara kako bi svoju tvrtku, Fuyao Glass, prebacio u SAD. U gradu Moraine, u blizini Daytona, u državi Ohio, investirao je u tvorničke pogone. Iskoristio je postojeću infrastrukturu, koju je, prije Fuyao Glassa, koristio General motors. Ti proizvodni pogoni, do njegovog dolaska, bili su prazni, dakle, od kraha 2008-me godine.

Zaposlio je preko 2 tisuće radnika, u tom tvorničkom pogonu, a kada tvornica bude u punom pogonu, broj zaposlenih popet će se na 3 tisuće ljudi.

Na odluku da cijeli svoj posao preseli u SAD utjecao je i, između ostalog, porast troškova prijevoza i plaća za radnike, u Kini.

-U zadnje četiri godine plaće radnika u Kini porasle su čak četiri posto, rekao je Dewang.

Dodao je i kako je cijena transporta u SAD-u ispod jednog jena po kilometru, te kako je cestarina u Kini, također, skuplja od one u SAD-u.

Istaknuo je kako dosta malih i srednje velikih kompanija u Kini seli svoja sjedišta u Kambodžu i Vijetnam, zbog porasta troškova proizvodnje.

Dewang nije jedini Kinez koji je odlučio preseliti svoju tvrtku u SAD. Samo prošle godine, 20 milijardi dolara kineski su poduzetnici uložili u američko tržište. Pa ipak, Kina i daje ostaje vodeća proizvođačka sila na svijetu.

29. travanj 2024 02:40