Tehno
StoryEditor

Elon Musk prikuplja sredstva za xAI, ‘buntovnog‘ konkurenta OpenAI-ju

06. Prosinac 2023.
xAI logo, Elon Musk

Nova tvrtka Elona Muska za umjetnu inteligenciju xAI nastoji prikupiti milijardu dolara financiranja od ulagača kako bi konkurirala Open AI-ju. Musk je navodno već prikupio gotovo 135 milijuna dolara, prema dokumentu podnesenom u utorak Komisiji za vrijednosne papire, koji ne uključuje imena ulagača.

Musk je stvorio novu tvrtku xAI ranije ove godine kako bi se pokušao natjecati s drugim generativnim AI tvrtkama, uključujući OpenAI, u kojoj je Musk bio suosnivač. Tvrtka je debitirala s jednim proizvodom, chatbotom Grok, obučenim na podacima s društvene X.

- Grok je dizajniran za odgovaranje na pitanja s malo duhovitosti i ima buntovničku crtu - navodi se na web stranici tvrtke.

U studenom je Musk rekao da će dionički ulagači u X, posjedovati 25 psoto xAI-ja. Također je rekao da će korisnici te društvene mreže koji se pretplate na Premium+, pretplatu čija je cijena 16 dolara mjesečno u SAD-u, dobiti pristup Groku.

Što se Opena AI-ja tiče, Musk ga često kritizira iako je bio u upravnom odboru tvrtke od 2018. godine, a glavna tema kritika je činjenica da ga, kako Musk tvrdi, ‘kontrolira Microsoft‘, koji je u Open AI uložio 13 milijardi dolara.

Unatoč svom radu u umjetnoj inteligenciji, Musk je izrazio duboku rezervu prema tehnologiji. Milijarder je bio među skupinom istraživača i čelnika tehnološke industrije koji su u ožujku pozvali programere da pauziraju obuku moćnih AI modela. Tijekom nedavnog smjenjivanja i ponovnog postavljanja generalnog direktora OpenAI-ja, Sama Altmana, Musk je rekao da želi znati razlog zbog kojeg je otpušten, u slučaju da je odbor otkrio nešto opasno o AI-ju. Međutim, na to pitanje odgovor nije dobio.

08. svibanj 2024 17:29