Tehno
StoryEditor

Gmižu žohari-kiborzi na solarni pogon

11. Rujan 2022.

Vojsci kiborga-insekata nedavno se pridružio kiborg-žohar kojim se može daljinski upravljati, a napaja se s pomoću solarnih ćelija. Stvorili su ga istraživači uglednoga japanskog istraživačkog centra Rikena, koji su već stvorenoj poboljšanoj verziji žohara dodali sunčev pogon. Ispalo je tako da su nadmašili dosadašnje pokušaje unošenja robotske duše i vještina u insekte.

Svoj kiborški tretman već su, primjerice, dobili skakavci pa sad njihova kiborška braća mogu upotrijebiti svoje osjetljive nosove kako bi nanjušila eksploziv, kiborg vilinskoga konjica služi kao brzi mali dron, a kiborzima-žoharima predviđa se karijera u traganju za preživjelima u područjima pogođenima katastrofama. Rikenov tim montirao je elektroniku na leđa madagaskarskih žohara, koji narastu do šest centimetra, a taj elektronički paket uključuje litij-polimersku bateriju, bežični prijamnik i modul koji kontrolira noge kukca, smješten u svojevrsnu 3D ispisanu naprtnjaču koja pristaje njegovom prsnom košu.

Povezao je to s modulom organske solarne ćelije postavljenim na žoharov trbuh. Taj ultratanki film debljine je 0,004 mm, kako bi bio dovoljno lagan za kukce. Ljepljivi i neljepljivi dijelovi korišteni su u različitim dijelovima filma da ne bi ometali kretanje žohara. Te solarne ćelije imale su izlaznu snagu od 17,2 mW, što je dovoljno za rad elektronike dva sata nakon trideset minuta punjenja na suncu. Tim kaže da bi se novi dizajn mogao prilagoditi i drugim vrstama kiborg-insekata, a svoje otkriće objavio je u časopisu Flexible Electronics.

19. travanj 2024 18:00