Tehno
StoryEditor

IT sektor na aparatima: Amazon najavio još devet tisuća otkaza

21. Ožujak 2023.
Andy Jassy, izvršni direktor Amazona 

Američki div za internetsku trgovinu Amazon planira ukinuti još devet tisuća radnih mjesta ne bi li srezao troškove. Kompanija, koja zapošljava oko 1,5 milijuna ljudi diljem svijeta, rekla je da će otkazi uglavnom pasti na područja računalstva u oblaku i oglašavanja. 

Još nije rečeno koje će zemlje biti pogođene, ali je najavljeno da se radna mjesta ukidaju u sljedećih nekoliko tjedana. Izvršni direktor Andy Jassy rekao je da je to ‘teška odluka‘, ali da je dugoročno najbolja za tvrtku, objavio je BBC. 

Podsjećamo da je tvrtka već otpustila 18 tisuća zaposlenika u siječnju. Jassy je rekao da su posljednjih godina većina područja Amazonovog poslovanja dodavala uloge, a ne obrnuto. 

- Međutim, s obzirom na nesigurno gospodarstvo u kojem živimo i neizvjesnost koja postoji u bliskoj budućnosti, odlučili smo biti racionalniji u našim troškovima i broju zaposlenih - nastavio je.

Poput mnogih tehnoloških divova, Amazon je doživio procvat prodaje tijekom pandemije kada su kupci ostajali kod kuće, ali u posljednje vrijeme njegova prodaja je usporena jer potrošači troše manje zbog krize troškova života.

Druge tvrtke, uključujući Google i Metu, bore se s time kako uravnotežiti mjere smanjenja troškova s ​​potrebom da ostanu konkurentni. Prošli je tjedan Meta, koja posjeduje Facebook, Instagram i WhatsApp, objavila planove za otpuštanje 10 tisuća zaposlenih.

Jassy je rekao da ‘nikada nije lako‘ izgubiti zaposlenike.

- Onima na koje su u konačnici utjecala ova smanjenja, želim vam zahvaliti na poslu koji ste obavili u ime kupaca i tvrtke - dodao je.

Otkazi se bliže i u Twitchu, vodećoj svjetskoj livestreaming platformi. Vijesti dolaze nekoliko dana nakon što je Emmett Shear najavio da odlazi s mjesta glavnog izvršnog direktora Twitcha nakon 16 godina na toj dužnosti.

Podsjećamo, Amazon je kupio Twitch za milijardu dolara još 2014. godine.

24. srpanj 2024 05:57