Tehno
StoryEditor

Kako bi se internet mogao podijeliti i postati splinternet

03. Travanj 2022.

Kontroverzna maštarija mnogih kojima su dosadila huškanja, vrijeđanja, brisanja, cenzure na internetu pa su ga poželjeli ugasiti ili se makar odijeliti od nacionalnih neistomišljenika, možda će uskoro biti i ostvariva. Doduše, neće se radikalno ugasiti internet, ali mogao bi prestati biti jedinstvena globalna komunikacijska tehnologija i podijeliti se na dijelove – na tzv. splinternet.

Dugo se već govori o pojavi splinterneta, nizu nacionalnih ili regionalnih mreža koje ne komuniciraju jedna s drugom, a možda upotrebljavaju i nekompatibilne tehnologije. Ruska invazija na Ukrajinu stvar je gadno zakuhala. Naglo i ozbiljno Rusija je isključena iz internetskih usluga Zapada, s ruskog tržišta dobrovoljno su se povukle kompanije poput Applea, Microsofta, Netflixa i TikToka, a Kremlj je svojoj zemlji zabranio Facebook i Instagram. WhatsApp su si ipak još malo zadržali, a još katkad i zatvitaju.

Nakon takvih ozbiljnih poteza brojni svjetski analitičari prognoziraju da Rusi ne žele ostati komunikacijski izolirani, ali da digitalnom komunikacijom žele upravljati na svoj način, zbog čega će prijeći na svoju mrežu. Bio bi to početak kraja online svijeta kakav poznajemo. Neki vjeruju, a još ih više strahuje, da bi i Kina i Iran mogli slijediti Ruse.

25. travanj 2024 06:15