Tehno
StoryEditor

Koje su razlike između kriptovaluta i digitalnih valuta

29. Travanj 2021.
Piše: Fima Plus

Novosti iz svijeta tehnoloških inovacija nerijetko su vezane uz priče o kupovini kriptovaluta ili uvođenju digitalnih valuta kao sredstva plaćanja. S obzirom na sve veći broj naizgled sličnih termina koji ponekad otežavaju razumijevanje ove tematike, važno je uzeti u obzir neke osnovne razlike između kriptovaluta i digitalnih valuta.

Kriptovalute jedna su od vrsta digitalnih valuta koje koriste kriptografske metode, odnosno metode šifriranja za potvrđivanje transakcija, te djeluju preko blockchain tehnologije koja omogućava sigurnost i transparentnost takvih transakcija.

Digitalne valute u širem smislu jesu valute koje su dostupne jedino u digitalnom tj. elektroničkom obliku. Gledano iz ove perspektive, pojmovi digitalne valute i kriptovalute mogli bi se smatrati sinonimima, no to ne mora uvijek biti točno.

Digitalna valuta u užem smislu, odnosno digitalna valuta centralne banke (CBDC = Central Bank Digital Currency), je digitalni ekvivalent određenoj fiat valuti i vezana je za njenu vrijednost. Digitalne valute u ovom obliku trenutno postoje tek kao koncept, međutim sve više zemalja ozbiljno uzima u obzir mogućnost njihovog uvođenja. Trenutno najbolji primjer zemlje koja je već u odmakloj fazi razvoja digitalne inačice vlastite valute je Kina. Njen cilj je pokrenuti korištenje digitalnog juana do 2022. godine te u dugoročnoj perspektivi njime u potpunosti zamijeniti fizički novac. Još jedna od zemalja koja se ozbiljno bavi tematikom digitalne valute je Kraljevina Švedska koja je nedavno zaključila prvu fazu testiranja e-krune te će uz pomoć banaka testirati njeno funkcioniranje u praksi. Razvojem koncepta digitalnog eura aktivno se bavi i Europska središnja banka. Pritom je važno napomenuti da su digitalne valute koje planiraju kontrolirati centralne banke još u fazi razvoja, a njihov utjecaj na monetarnu i fiskalnu politiku pojedinih zemalja kao i cijelog svijeta zasad nije u potpunosti poznat.

Najznačajniju razliku između kriptovaluta i digitalnih valuta čini proces kreiranja i izdavanja kriptovaluta koji je uglavnom decentraliziran, odnosno obavljaju ga sami korisnici valuta, dok će kontrolu nad digitalnim valutama koje izdaju centralne banke vršiti one same. Ovo će podrazumijevati određivanje količine valuta koje će biti u opticaju kao i sam način izdavanja digitalnih valuta. Sukladno tome, valja naglasiti da je primjerice opticaj bitcoina, jedne od najpoznatijih kriptovaluta, ograničen na 21 milijun jedinica, dok za digitalne valute kojima upravljaju centralne banke neće postojati slična ograničenja.

S obzirom da iza digitalnih inačica fiat valuta stoje velike institucije koje upravljaju kretanjem njihovih tečaja, one se smatraju stabilnijima od kriptovaluta te su prvenstveno zamišljene kao sredstvo plaćanja. Istovremeno, tržište kriptovaluta i dalje je relativno malo i volatilno što ih u odnosu na digitalne valute čini zanimljivijim oblikom ulaganja i predmetom špekulacije.

Ovaj članak nije financijski niti investicijski savjet.

19. travanj 2024 20:39