Tehno
StoryEditor

Ne nazire se kraj masovnim otpuštanjima u tehnološkom sektoru

25. Siječanj 2024.

Tehnološki sektor ušao je u treću uzastopnu godinu masovnog otpuštanja. Prošle je godine otpušteno više od 240 tisuća zaposlenika na globalnoj tehnološkoj sceni što je 50 posto više nego u godini ranije, a otpuštanjima se ne nazire kraj.

S otpuštanjima su nastavile najveće tehnološke tvrtke kao što su Google, Amazon, Microsoft, Yahoo, Meta i Zoom, a smanjenja radne snage u prvoj polovici ove godine najavili su i mnogi startupovi.

TikTok je ovog mjeseca najavio ukidanje 60 radnih mjesta uglavnom u odjelu prodaje i marketinga. I dok iz ByteDancea tvrde da je otpuštanje samo rezultat reorganizacije, aplikacija bi mogla imati problema dok smišlja kako integrirati TikTok Shop, koji je službeno pokrenut u SAD-u u rujnu. Od tada su se korisnici popularne aplikacije žalili da im je aplikacija pretrpana videima kreatora koji samo žele profitirati promovirajući proizvode iz Shopa.

Google također otpušta ‘stotine‘ zaposlenika u odjelu za marketing i prodaju koji dolaze nakon što je tvrtka već otpustila djelatnike u odjelu Google Assistant te drugim odjelima za razvijanje hardvera. Prema dopisu koji je dobio Verge, otpuštanja će se nastaviti i u ostatku godine.

Nadalje, Discord će ove godine otpustiti 17 posto svoje radne snage, odnosno oko 170 ljudi u različitim odjelima. Izvršni direktor kompanije Jason Citron je vezano uz otpuštanja izjavio da im je cilj ‘izoštriti fokus i poboljšati način rada kako bi donijeli više agilnosti organizaciji‘. Iako Discord nije u financijskim problemima još uvijek treba postati profitabilan te pokušava vratiti korisnike koji su otišli s platforme nakon kraja pandemije.

Posljedice masovnog zapošljavanja tijekom pandemije

Citron je objasnio da je Discord prebrzo povećao broj zaposlenika u posljednjih nekoliko godina, a objašnjenje je to koje je u posljednje vrijeme postalo poprilično često među tehnološkim izvršnim direktorima.

– Brzo smo rasli i još brže zapošljavali. Kao rezultat toga, preuzeli smo više projekata i postali manje učinkoviti u načinu na koji radimo – poručio je Citron.

Nakon što je ovog mjeseca već otpustio 35 posto radne snage (500 zaposlenika) u odjelu za Twitch, Amazon je najavio otpuštanja i u odjelima za Prime Video i MGM Studios, prenosi TechCrunch.

Iz kompanije su poručili da je razlog otpuštanja ‘smanjenje ili prekid ulaganja u određena područja‘ te ‘fokus na sadržaj koji pruža najveći prihod‘. Krajem 2022. i tijekom 2023. godine Amazon je otpustio 27 tisuća zaposlenika, što je najveći broj otpuštanja u povijesti ovog tehnološkog diva.

Pixar će ove godine pak otpustiti do 20 posto radne snage. Tvrtka koja trenutno broji oko 1300 zaposlenih u vlasništvu je Disneya koji se trenutno bori postići profitabilnost u području streaminga.

Osim navedenih kompanija otpuštanja je najavila Riot Games, tvrtka koja stoji iza igre League of Legends, koja će ove godine otpustiti 11 posto svoje radne snage, odnosno oko 530 zaposlenika, a oko 100 zaposlenika će otpustiti i YouTube.

Podsjetimo, u siječnju prošle godine su globalne tehnološke kompanije otpustile sveukupno 89 554 zaposlenika, a otpuštanja su se, iako u mnogo manjim brojkama, nastavila kroz cijelu godinu.

27. travanj 2024 14:44