Tehno
StoryEditor

Ove su aplikacije potrebne za ulazak u svijet trgovanja kriptovalutama

29. Ožujak 2021.
kripto aplikacije

Trgovati kriptovalutama nikad nije bilo lakše. Uz veliki broj aplikacija i platformi za trgovanje kojima je moguće pristupiti putem pametnog telefona, samo vas par klikova dijeli od toga da postanete kripto broker. No, s toliko izbora na tržištu teško je znati s kojom aplikacijom krenuti u trgovanje i svakako je preporučljivo prvo detaljno istražiti sve opcije i pogodnosti koje se nude prije nego li krenete u riskantnu avanturu trejdanja kriptovalutama. Jer, realno, izgubiti novce na trgovanju kriptovalutama je jednako lagano kao i ući u taj svijet.

Kripto novčanici

Prije svega, za početak je potreban kripto novčanik (cryptocurrency wallet) te kripto mjenjačnica (cryptocurrency exchange). Kripto novčanika ima pregršt pa je potrebno razlučiti što od novčanika trebate i koje su vaše novčane mogućnosti. Kripto novčanik služi za stvaranje, čuvanje i korištenje kriptografskih ključeva i naravno, služi za čuvanje vaših digitalnih sredstva. Ako kupujete kriptovalute da bi ih čuvali (hodl) tj. ako ne mislite svakodnevno trgovati, preporučuju se Ledger novčanici.

Ledger novčanici su hardverski novčanici za kriptovalute koje je izradila tvrtka Ledger sa sjedištem u Parizu u Francuskoj. Ledgerovi hardverski novčanici koriste se za izvanmrežno pohranjivanje privatnih ključeva za kriptovalute. No, novčanika ima zaista veliku broj, i svatko po svojim potrebama treba izabrati onaj koji mu najviše odgovara.

Također, iz Hrvatske kriptozajednice kažu kako za čuvanje kriptovaluta treba obratiti pažnju i na novčanike Exodus i Atomic wallet.

Također, bez obzira koji odabrali svoje kriptografske ključeve ne smijete zaboraviti ni izgubiti jer u tom slučaju, vaša digitalna sredstva ostaju zaključna u novčaniku i do njih je nemoguće doći. Nedavno je jedan programer iz San Francisca ostao bez 7002 bitcoina ili oko  250 milijuna dolara koji su ostali zaključani jer je gospodin izgubio šifre za svoj novčanik. Kako je tada pisalo u mnogim svjetskim medijima, čovjeku su ostala dva od deset pokušaja da pogodi svoju šifru i postane bogat čovjek. Stoga, šifre je najbolje zapisati na 'old school' način na papiru i pohraniti ga na sigurno mjesto. 

Mjenjačnice i trgovanje

Kada imate novčanik, možete krenuti u online kupovinu. Također, treba reći da neke platforme za trgovanje imaju vlastite novčanike u sklopu platformi, ali uvijek je bolje svoja digitalna sredstva držati u 'vanjskom' novčaniku. Burze kriptovaluta (cryptocurrency exchanges) pružaju usluge razmjene fiat valuta za kriptovalute uz naplatnu nadoknade, ali moguće je i razmjenjivati jednu kriptovalutu u drugu. Jedna od popularnijih platformi za trgovanje je Binance, Bitstamp, Coinbase ili Kraken.

Jedna od popularnijih platformi za kupovanje i prodavanje kriptovaluta je Coinbase koju mnogi preporučuju za početnike, a koristi ju više od 35 milijuna korisnika. Na Coinbaseu se može trgovati najpopularnijim digitalnim valutama poput bitcoina, etheruma, Litecoina i drugih, a kriptovalute je moguće kupiti i kreditnom karticom, a svoj račun možete nadopuniti bankovnim nalozima. Dobra vijest je da je račun na Coinbaseu zaštićen je istim onim sigurnosnim standardima kakve obično koriste ozbiljne financijske institucije stoga je iznimno siguran i odlična opcija za kripto početnike.

Još jedna jednostavna platforma koja nudi jednostavno sučelje i kupnju i prodaju kriptovaluta je Crypto.com. Osim što nudi i Visa karticu s kojom možete plaćati u trgovinama uz povrat od osam posto, Crypto.com nudi i besplatne pretplate na glazbene servise te mogućnost podizanja gotovine na bankomatima bez plaćanja naknade. Crypto.com podržava oko 80 valuta te je kao i na Coinbaseu moguće svoj račun podebljavati bankovnim transferima, a nude i svoj vlastiti CRO token. Nekima će biti zanimljiva i mogućnost zajmova za kriptovalute, uz relativno solidne kamatne stope.

Bez obzira gdje kupujete morat ćete verificirati svoj identitet (KYC — Know Your Customer) kako bi se spriječilo pranje novca. Ovaj proces je zakonski obavezan za pružatelje financijskih usluga.

Vijesti i novosti

Ako ste već odlučili ući u kriptovalute, morat ćete stalno biti u toku jer se zbog velike volatilnosti kriptovaluta cijene mijenjaju iz minute u minutu. Vjerojatno najpoznatiji izvor informacija za sve ljubitelje kriptovaluta je CoinMarketCap. S ovom aplikacijom moguće je u svakom trenutku imati na dohvat ruke sve najvažnije novosti,uvid u cijene i njihovo kretanje, statističke i druge bitne podatke, alate za konverziju između fiat valuta i kriptovaluta. Moguće je i postavljati obavijesti na ciljane kriptovalute kako ne bi propustili i najmanju promjenu cijene. Također, portal coindesk.com svakodnevno daje novosti iz kripto svijeta koje ne smijete propustiti ako ste se već odlučili biti broker u kripto svijetu. 

Pripremili smo za vas besplatan e-Book 'Vodič za snalaženje u svijetu kriptovaluta' kojega možete skinuti na ovom linku

.

17. travanj 2024 20:28