Tehno
StoryEditor

Stakleni kabeli još brutalnije dižu i ruše dionice

19. Prosinac 2020.
Putovati i trgovati se mora. Kad ne ide drukčije, dovoljne su za to i nanosekunde

Brokeri koji se bave ultrabrzim elektroničkim trgovanjem (high-frequency traders ili, kraće, HTF) posegnuli su za eksperimentalnim kabelom kako bi svoje sustave ubrzali na milijarditi dio sekunde i tako odmaknuli svojoj konkurenciji u kupoprodaji dionica na globalnom tržištu kapitala.

Mnogo prije nego što bi mogao doći do kućanstva i osigurati građanima i kompanijama ultrabrzi pristup internetu, brokeri u visokofrekventnom trgovanju ili HTF brokeri, prema pisanju The Wall Street Journala, upravo iskušavaju inovativan kabel od vlakna šuplje jezgre. Napravljena od stakla, ta inačica optičkoga kabela dešifrira podatke brzinom svjetlosti. Vlakna šuplje jezgre prazna su i u takvom su kabelu deseci paralelnih kanala ispunjenih zrakom, a užih od vlasi.

Budući da svjetlost putuje gotovo 50 posto brže zrakom nego staklom, potrebno je otprilike trećinu manje vremena za slanje podataka kroz vlakna šuplje jezgre nego kroz istu dužinu standardnih vlakana. Prijenos podataka u nanosekundama trebao bi HTF tvrtkama omogućiti da reagiraju u pravi trenutak, mnogo brže od konkurencije. Usput, takve su tvrtke poznate po enormnoj zaradi, a često ih optužuju da zbog svojih strelovitih akcija ruše i dižu cijene dionica kako ih volja. Prema istraživanju kompanije Financial Conduct Authority (FCA), britanskog regulatora financijskih servisa, HTF industrija na godinu na globalnom tržištu dionica zaradi oko pet milijardi dolara.

22. travanj 2024 04:27