Tehno
StoryEditor

Stižu 3D ispisani personalizirani lijekovi

27. Studeni 2022.

Helsinški startup CurifyLabs, koji je lani osnovao Niklas Sandler Topelius, bivši profesor farmaceutske tehnologije na Sveučilištu Akademi, obećava ostvariti san milijuna pacijenata – na tržište masovno lansirati personalizirane lijekove, prilagođene pojedincu, a prilično jeftine.

Da bi obećanje mogao i ostvariti, vjeruju očito i investitori jer je do sada prikupio 3,5 milijuna investicija, što bi trebalo omogućiti da svoje 3D ispisane lijekove isporuči bolnicama i vetererinarskim ordinacijama. Pod motom medicine-as-a-service ili, pohrvaćeno, ‘lijek kao usluga‘, tim CurifyLabsa najavio je da će lijekove tiskati u različitim oblicima i okusima radi lakšega gutanja, a i s različitim brzinama otpuštanja ljekovitih supstancija.

Lijekovi koje razvijaju, navode iz tvrtke, odgovaraju točnim potrebama pacijenata, pa i onima koji pate zbog alergija, a imat će i sva svojstva lijekova koje proizvodi bilo koja farmacetuska kompanija – provjerenu kvalitetu i sastav materijala, pa i rok trajanja.

Osnivač startupa Topelius otkrio je medijima da je razvoj lijekova počeo eksperimentiranjem s pomoću tintnih pisača kupljenih u supermarketu. Tintu je zamijenio farmaceutskim sastojcima, rezultati su bili obećavajući pa je i ideju o 3D ispisu lijekova podignuo na višu razinu i osnovao tvrtku.

A da bi svojim projektom idejom očarao investitore, zacijelo je pomoglo i to što je objavio više od sto recenziranih znanstvenih članaka, uključujući šezdeset koji se bave 3D ispisom lijekova.

23. travanj 2024 13:30