Tehno
StoryEditor

Trendovi u podatkovnim centrima za 2022. godinu: dominirat će održivost i klimatska kriza

06. Prosinac 2021.
Mainstream adaptacija umjetne inteligencije i povećana integracija opreme je također moguća, smatraju Vertiv stručnjaci

Vertiv, globalni dobavljač kritične digitalne infrastrukture i kontinuiranih rješenja, objavio je svoj godišnji popis ključnih trendova u podatkovnim centrima za 2022. godinu, s glavnim fokusom na značajno ubrzanje aktivnosti po pitanju rješavanja održivosti i upravljanja klimatskom krizom. Vertiv stručnjaci smatraju kako dugotrajni razgovori o učinkovitosti i uporabi u podatkovnim centrima razvijaju sveobuhvatniju i snažniju usredotočenost na održivost. Ovakav način razmišljanja prepoznaje ozbiljnost klimatske krize, odnos između dostupnosti resursa i rastućih troškova te promjene političkih struja diljem svijeta.

– Kako se približavamo 2022. godini, operateri i dobavljači podatkovnih centara trebat će aktivno slijediti strategije koje mogu napraviti stvarnu razliku u rješavanju klimatske krize. Što se tiče naše strane, nastavljamo se fokusirati na energetsku učinkovitost u cijelom našem portfelju, kao i na alternativnu i obnovljivu energetsku tehnologiju te izvore energije s nultom emisijom ugljika, kako bi prioritet dali water-free tehnologijama hlađenja te kako bi se udružili s voditeljima istraživanja i klijentima u zajedničkim naporima u pogledu održivosti – izjavio je Rob Johnson, CEO tvrtke Vertiv.

Radnje koje poduzimaju ključni dionici u podatkovnim centrima imat će značajan utjecaj na digitalnu ekonomiju u 2022. godini nadalje. Hitnost ovih izazova odrazio se u trendovima za 2022. koje su identificirali Vertiv stručnjaci. Ti trendovi uključuju:

  • Podatkovni centri rješavaju izazov održivosti i klimatske krize

Industrija podatkovnih centara posljednjih je godina poduzela korake prema klimatski prihvatljivijim praksama, međutim operateri će se svrhovitije pridružiti borbi protiv klimatskih promjena u 2022. Na operativnom frontu, Vertiv stručnjaci predviđaju da će neke organizacije prihvatiti strategije održive energije koje koriste digitalno rješenje usklađujući korištenje energije s 100% obnovljivom energijom te u konačnici rade na održivoj energiji 24 sata dnevno.

Takvi hibridni sustavi za distribuciju energije mogu osigurati AC i DC napajanje, što dodaje opcije za poboljšanje učinkovitosti te na kraju omogućuje rad podatkovnim centrima s nultom emisijom ugljika. Gorive ćelije, obnovljivi izvori te sustavi za dugotrajno pohranjivanje energije, uključujući baterijske sustave pohrane energije (BESS) i litij-ionske baterije, imat će ključnu ulogu za osiguravanje održivih, otpornih i pouzdanih rezultata. Toplinski sustavi bez korištenja vode su u potražnji, a sustavi za hlađenje s visokim potencijalom globalnog zagrijavanja (GWP) postepeno će se smanjivati u korist sustava za hlađenje s niskim GWP-om.

Još važnije, ekstremni vremenski uvjeti povezani s klimatskim promjenama neposredno će utjecati na odluke o tome gdje i kako izgraditi nove podatkovne centre te telekomunikacijske mreže. Ostali čimbenici koji imaju utjecaj na donošenje odluka su pouzdanost i pristupačnost mreže, regionalne temperature, dostupnost vode, obnovljiva i lokalno proizvedena održiva energija te propisi kojima se opskrbljuje komunalnom energijom i ograničava količina energije koja se daje podatkovnim centrima.

Nadalje, ovi ekstremni vremenski uvjeti pokrenut će izgradnju robusnijih infrastrukturnih sustava u cijelom ICT prostoru koje će trebati pažljivo uskladiti s ciljevima održivosti. U 2022. godini, podatkovni centri i telekomunikacijski operateri borit će se s tim problemima – i uvijek prisutnim pitanjima latencije – koje su često, neizbježno, u suprotnosti jedna s drugom.

  • Umjetna inteligencija postaje sve utjecajnija

Kako današnje mreže postaju kompleksnije i više distribuirane, a zahtjevi proširene i virtualne stvarnosti meta-univerzuma sve izraženiji, potreba za real-time računanjem i donošenjem odluka postaje kritičnija. Ova potreba za računanjem u stvarnom vremenu osjetljiva je na latenciju podataka, dok pod sve češćim hibridnim infrastrukturnim modelom enterprise, javni i privatni cloudovi za pohranu, kolokacije, edge te full-time ručno upravljanje gubi na svojoj praktičnosti, a možda postaje i nemoguće za realizaciju. Umjetna inteligencija (AI) i strojno učenje bit će kritični za optimizaciju performansi ovih mreža. Trebat će truda i vremena za prikupljanje točnih podataka, izgradnju pravih modela i osposobljavanje mrežne platforme za donošenje ispravnih odluka. Međutim, programski alati postali su dovoljno pojednostavljeni tako da podatkovni stručnjaci mogu usmjeriti računalne resurse na problem bez potrebe da budu eksperti za programiranje ili poznavanje hardvera. Dostupnost AI hardvera od renomiranih dobavljača, iste opcije u cloudu za pohranjivanje, pojednostavljeni lanac alata te obrazovni fokus na podatkovnu znanost doveli su AI u igru čak i za manje tvrtke. Sve to dovodi do ubrzanog usvajanja umjetne inteligencije u 2022.

Kao i kod svakog tehnološkog napretka, pojavljuju se takozvani ripple effects. Povećanje kapaciteta AI neizbježno će povećati računalnu i toplinsku gustoću, dok će s proširenjem ubrzati usvajanje tekućeg hlađenja. Među ostalim izazovima: snižavanje barijere za ulazak stavlja prioritet na odabir pravih dobavljača, platformi i sustava kojima se vjeruje

  • Postpandemijski podatkovni centar posebnog oblika

Vrijednost novih podatkovnih centara u izgradnji na globalnoj razini je oko 2.9 gigawatta – u odnosu na 1.6 gigawatta iz 2020. godine (Izvor: Cushman & Wakefield). Ti podatkovni centri bit će prvenstveno izgrađeni kako bi zadovoljili zahtjeve post-COVID svijeta. Veća količina aktivnosti fokusirat će se na edge, gdje VMware predviđa dramatičan pomak u distribuciji radnog opterećenja – s trenutnih 5% na 30% u sljedećih pet godina. Dostupnost sustava ostat će glavni prioritet, čak i na edgeu, ali manja latencija će postati rastuća potreba za podrškom energetski učinkovitih i održivih zgrada, pametnih gradova, distribuiranih energetskih resursa i 5G mreže. U 2022. godini povećat će se edge ulaganja za podršku u ovom novom normalnom okruženju (remote način rada, povećano oslanjanje na e-trgovinu i telehealth, video streaming) uz nastavak uvođenja 5G mreže.

  • Put prema integraciji

Različiti pružatelji opreme za podatkovne centre već godinama prihvaćaju integrirane sustave koji omogućuju modularno dodavanje kapaciteta, s rack i row integracijom, kao jednom od najpopularnijih ponuda podatkovnih centara današnjice. U 2022. godini vidjet ćemo sljedeći korak u integraciji jer podatkovni centri surađuju s pružateljima usluga kako bi bolje integrirali veće sustave – na primjer, sve komponente energetske infrastrukture – i pružili besprijekornu kompatibilnost.

Prednosti integracije kao koncepta dobro su poznate – smanjeni troškovi izgradnje i implementacije, fleksibilno upravljanje kapacitetima – a primjena tog istog pristupa u većim sustavima donosi brzinu. Rack-based rješenja za napajanje su rani akceleratori integracije koja se nalazi u punom zamahu.

18. kolovoz 2022 10:03