Tehno
StoryEditor

VIDEO: Dostavljači budućnosti mile ruskim Googleom i čekaju da izađu na ulicu 

08. Studeni 2019.
Yandex robot za autonomnu dostavu

Umjesto klasičnog dostavljača koji se pred vašim domom zaustavlja na biciklu, motoru ili parkira automobil, uskoro bi vas na pragu moglo dočekati robotsko stvorenje. U tu je priču uskočio i ruski internetski gigant Yandex koji je u četvrtak objavio kako testira robote za autonomnu dostavu. Svog robota nazvali su Yandex.Rover po uzoru na uređaje za istraživanje svemira.

Taj svemirac za dostavu prenosi male pakete, kreće se samostalno po pločnicima ne brže od brzine hoda i zahvaljujući senzorima izbjegava prolaznike, pse i ostale prepreke koje bi mu se mogle naći na putu. Pogledajte ga:

Yandex često nazivaju ruskim Googleom, a prinova u tehnološkom arsenalu samo će dodatno poduprijeti usluge koje kompanija već pruža. Restoran Yandex.Ed moći će Yandex.Roverom dostavljati klijentima jela, pojačanje će dobiti i usluga za dostavu namirnica Yandex.Lavka, a kupci internetske trgovine Yandex.Market svoje narudžbe mogu očekivati na tom dostavljaču budućnosti. Zasad se uređaj kreće po moskovskom sjedištvu tvrtke pod budnim okom ljudi. Jednom kad bude spreman sam izaći na ulicu, kompanija će razmotriti njegovu prodaju drugim kompanijama i upotrebu u skladištima tvrtki. Uzor im pritom može biti i hrvatski robot Škaro tvrtke Gideon Brothers koji već vrlo vješto operira logističkim centrima i skladištima Atlantic Grupe, Orbica i Tokića.

19. travanj 2024 18:49