Tehno
StoryEditor

Za sat-dva enzim mutant poždere svu plastiku

18. Travanj 2020.
Prolazi sve, pa i doba štetnih ljudi i materijala. Sve se brzopotezno reciklira

Za pet godina industrijska postrojenja za samo nekoliko sati mogla bi reciklirati sve plastične boce, tanjure, slamke, štapiće, općenito svu plastičnu ambalažu kojom raspolažu ostvare li se planovi kompanije Carbios.

Istraživači te francuske tvrtke, predvođeni profesorom Alainom Martyjem sa Sveučilišta u Toulouseu, glavnim znanstvenim direktorom Carbiosa, nedavno su svoje istraživanje objavili u uglednom časopisu Nature.

Pohvalili su se da su razvili mutirani enzim koji u samo nekoliko sati gotovo potpuno poždere plastiku s kojom dođe u kontakt. Ideju su dobili u enzimu otkrivenom u kompostiranoj gomili lišća za koji se već dokazalo da izvrsno služi kao biološki katalizator u postupcima reciklaže.

Zahvaljujući njemu, stare plastične boce razgrađuju se i pretvaraju u novu plastičnu ambalažu. No Carbios ima još ambicioznije planove. Kako bi što brže razvio novu tehnologiju koja bi trebala poslužiti u kružnoj ekonomiji već se udružio s nekoliko velikih kompanija, a među njima su i Pepsi i L’Oréal.

Sklopio je i ugovor s biotehnološkom tvrtkom Novozymes za proizvodnju novoga mutiranog enzima koji razvija s pomoću gljivica. U Carbiosu kažu i da je cijena njihova enzima samo četiri posto troškova proizvodnje razgradive plastike.

26. travanj 2024 03:32