Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Adria Rail: Češki Metrans preuzeo većinsko vlasništvo u riječkoj željezničkoj tvrtki

23. Travanj 2023.
Peter Kiss, predsjednik Uprave Metrans Grupe
Budući da Adria Rail upravlja kopnenim željezničkim terminalom u Inđiji, u blizini Beograda, tom je akvizicijom Metrans jednim potezom ušao na hrvatsko i srbijansko tržište

Češka tvrtka Metrans, podružnica njemačke kompanije Hamburger Hafen und Logistik, kupila je 51 posto udjela u brzorastućoj riječkoj tvrtki Adria Rail, koja se bavi željezničkim prijevozom robe iz Rijeke u srednju i jugoistočnu Europu. Budući da Adria Rail upravlja kopnenim željezničkim terminalom u Inđiji, u blizini Beograda, tom je akvizicijom Metrans jednim potezom ušao na hrvatsko i srbijansko tržište.

Istodobno Metrans gradi novi željeznički terminal u mađarskom gradu Zalaegerszegu te najavljuje gradnju dodatnog terminala u Szegedu. Time će proširiti svoju europsku mrežu na 21 terminal na strateškim lokacijama.

– Akvizicija Adria Raila bila je strateški potez za nas jer nam je omogućila širenje svoje intermodalne mreže u jadranskoj regiji. Metrans pruža sveobuhvatne pravodobne intermodalne usluge željezničkog/cestovnog prijevoza upravljajući vlastitim šatl-vlakovima s teretom u pomorskom prometu iz Češke, Slovačke, Mađarske, njemačkog zaleđa i Austrije, povezujući ovo područje željeznicom s glavnim europskim lukama, uključujući Hamburg, Bremerhaven, Rotterdam i Duisburg, ili južnu željezničku vezu s Koprom, Trstom i Istanbulom, a sve temeljeno na mreži vlastitih visokosofisticiranih kontejnerskih terminala/skladišta i modernih željezničkih čvorišta u Češkoj i Slovačkoj – obrazložio je motive preuzimanja Adria Raila Peter Kiss, predsjednik Uprave Grupe Metrans.

Ivica Vrankić, direktor Adria Raila, koji je i nakon akvizicije ostao na čelu tvrtke, ističe važnost Metransova ulaska u Hrvatsku u kontekstu omogućavanja širenja intermodalne mreže u jadranskoj regiji. Što se tiče željezničkog prometa u Hrvatskoj, Vrankić ističe potrebu poboljšanja željezničke infrastrukture, a osobito realizaciju projekata željezničke pruge Rijeka – Zagreb –​ Mađarska i Rijeka – Zagreb – Beograd.

18. travanj 2024 17:46