Tvrtke i tržišta
StoryEditor

EU je Appleu izrekla kaznu od skoro 2 milijarde eura zbog slučaja Spotify

04. Ožujak 2024.
App Store

Appleu je u ponedjeljak izrečena antimonopolska kazna EU-a u iznosu od 1,84 milijarde eura, što je za kompaniju prvi takav slučaj jer je spriječila Spotify i druge glazbene streaming servise da informiraju korisnike o opcijama plaćanja izvan App Storea. 

Odluku Europske komisije pokrenula je žalba Spotifyja iz 2019. zbog ovog ograničenja i Appleovih 30 posto naknada za App Store, objavio je Reuters. 

Agencija za provedbu tržišnog natjecanja Europske unije rekla je da Appleova ograničenja predstavljaju nepoštene uvjete trgovanja, što je relativno novi argument u slučaju protiv tržišnog natjecanja, a koristila ga je i nizozemska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja u odluci protiv Applea 2021. u slučaju koji su pokrenuli pružatelji aplikacija za upoznavanje.

Regulator je u priopćenju dodao da je kazna visoka jer je značajan dio štete prouzročen Appleovim ponašanjem bio nenovčani što je na kraju rezultiralo procjenjenim iznosom od 1,84 milijarde eura, odnosno 0,5 posto ukupnog prometa kompanije. 

Šefica EU za antimonopolnu politiku Margrethe Vestager rekla je da je ovo prvi put da je Komisija dodala paušalni iznos uz antimonopolnu kaznu.

- Cijelo desetljeće je Apple zlorabio svoju dominantnu poziciju na tržištu za distribuciju aplikacija za streaming glazbe putem App Storea. Učinili su to tako što su programerima zabranili da informiraju potrošače o alternativnim, jeftinijim glazbenim uslugama dostupnim izvan Appleovog ekosustava. To je protuzakonito prema antimonopolskim pravilima EU-a - rekla je Vestager koja je naredila Appleu da se suzdžri od sličnih praksi u budućnosti. 

Očekivano, Apple je kritizirao odluku EU, rekavši da će je osporiti na sudu. Presuda na Općem sudu sa sjedištem u Luksemburgu, drugom najvišem u Europi, vjerojatno će trajati nekoliko godina. Do tada će Apple morati platiti kaznu i poštivati ​​nalog EU-a.

- Odluka je donesena unatoč neuspjehu Komisije da otkrije vjerodostojne dokaze o šteti potrošačima i zanemaruje realnost tržišta koje napreduje, konkurentno je i brzo raste... Glavni zagovornik ove odluke - i najveći dobitnik - je Spotify, tvrtka sa sjedištem u Stockholmu u Švedskoj. Spotify ima najveću aplikaciju za streaming glazbe na svijetu i sastao se s Europskom komisijom više od 65 puta tijekom ove istrage - rekli su iz Applea. 

Dodali su da Spotify njima ne plaća nikakvu proviziju jer prodaje svoje pretplate na svojoj mrežnoj stranici, a ne na App Storeu. 

Najnovija naredba Appleu da ukloni ograničenja App Storea odražava isti zahtjev prema novim tehničkim pravilima EU-a poznatim kao Zakon o digitalnim tržištima (DMA) s kojima se Apple mora uskladiti 7. ožujka.

Appleova kazna je, međutim, otprilike četvrtina od 8,25 milijardi eura kazni o kojima smo pisali, a koje je EU regulator izrekao Alphabetovu Googleu u tri slučaja u prethodnom desetljeću.

Za razliku od slučaja streaminga glazbe, Apple nastoji riješiti još jednu antimonopolsku istragu EU-a ponudom otvaranja svojih tap-and-go sustava mobilnog plaćanja konkurentima.

EU regulatori, koji su naknadno tražili povratne informacije od rivala i korisnika, vjerojatno će prihvatiti njegovu ponudu bez novčane kazne za tvrtku.

26. travanj 2024 17:40