Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Financiranje startupova palo za više od polovice u odnosu na 2022.

07. Travanj 2023.

Financiranje startupova od strane fondova rizičnog kapitala palo je za više od polovice u prvom tromjesečju u odnosu na prethodnu godinu, što je jasan pokazatelj danaka koji je usporavanje tehnološke industrije uzelo na mlade tvrtke.

Američki startupi prikupili su 37 milijardi dolara od investitora rizičnog kapitala u prvom kvartalu ove godine, što je najmanji iznos u 13 uzastopnih kvartala, prema podacima istraživačke tvrtke PitchBook i Nacionalne udruge rizičnog kapitala. Ulagači su počeli opreznije razmišljati i manje ulagati, a tome smo razgovarali s domaćim ulagačima. 

- Očekivali smo promjenu na tržištu. Prema našim zapažanjima, situacija se samo ‘normalizira‘, budući da je razina transakcija još uvijek iznad razine 2019., pa čak i prilično usporediva s 2020. godinom. Isto je i s procjenama startupa, gdje su potonji prema statističkim podacima u prosjeku jako pali u odnosu na 2021. godinu, ali su i dalje na razini 2020. godine, ili možda nešto niže. Veće je pitanje jesmo li dosegli dno ili će i količine i vrijednosti nastaviti padati - rekao je za Lider Jure Mikuž, menadžer fonda South Central Ventures. 

Ipak, iznenadni kolaps Silicon Valley Banka (SVB), industrijske institucije koja je financirala ili pružala usluge gotovo polovici poduzetničkih startupa i mnogim tvrtkama, zabrinuo je industriju koja se već mjesecima bori s rastućim kamatama i kontinuiranim padom vrijednosti. Međutim, domaće se tržište bori s drugim izazovima. 

‘Rizični kapital ima dugoročnu dinamiku‘ 

- Hrvatska i regija su relativno nerazvijeno tržište kapitala i još smo uvijek u fazi informiranja što su to startupi i zašto se i kako investira u tom svijetu. Poanta startupa je da uz dokaz na tržištu osigura i investiciju, što radi poremećaja na razvijenim financijskim tržištima nije lako.

Posljedica toga je da dio startupa koji nemaju čvrsti dokaz tržišta (product market fit) i stabilan prihod nisu u mogućnosti osigurati investicije. U konačnici to dovodi do usporavanja rasta tih startupa i otpuštanja zaposlenika. Dio tih zaposlenika pokrenut će svoje startupe, a segment najranije faze razvoja u ovom je trenutku manje osjetljiv na poremećaje iz ostatka svijeta - objasnio je Stevica Kuharski, predstavnik Fil Rouge Capitala. 

Teško je procijeniti kako izgleda budućnost, ali činjenica je da su brojni fondovi rizičnog kapitala još uvijek opremljeni za ulaganje. Dakle, objašnjava Mikuž, još će uvijek biti dovoljno novca na raspolaganju za najbolje projekte. Trenutnu situaciju treba gledati kao priliku, a ne razlog za paniku. 

- U regiji, pa tako i u Hrvatskoj, još uvijek dosta novca dolazi od razvojnih banaka, poput EBRD-a, EIF-a i sličnih, što znači da je kriza likvidnosti nešto manje izražena nego drugdje u Europi ili SAD-u. No, već se osjećaju posljedice globalnog zahlađenja tehnološkog sektora.

Dostupno je više inženjerskog osoblja nego u prošlosti, a očekivane vrijednosti novoosnovanih poduzeća također su razumnije nego što su bile prije nešto više od godinu dana. Potrebno je biti svjestan da rizični kapital ima dugoročnu dinamiku, pa se smanjeni iznos sredstava koji se danas prikuplja u fondovima može odraziti na smanjeni iznos ove vrste ulaganja u sljedećih nekoliko godina - zaključio je Mikuž. 

18. travanj 2024 01:01